Hihetetlen – Robotok és varrógépek kötöttek barátságot Nyíregyházán!

Hagyományos eszközökkel készült egy képkeret, miközben egy másik diák már a bele illő fotót nyomtatta. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum vadonatúj Digitális Közösségi Alkotóműhelyében az asztalos szakmát így kötötték össze a számítástechnikával. A digitális alkotóműhelyben jól megfér a fűrész, a varrógép a lézervágóval, a 3D nyomattóval és a játékrobotokkal. A célja az, hogy a modern technológiák beépüljenek az iskolai oktatásba. A diákok játékos formában kedveljék meg a szakmákat.

Vonzóvá kell tennünk a szakképzést és ezek a gépek, az alapfelszereltség lehetővé teszi, hogy bárki, aki ide bejön egy ötlettel és szakmai segítséggel meg tudja azt valósítani. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos szakképesítések mellett megjelenjenek a robotok, drónok, azok az eszközök, amelyek azt gondolom, hogy közel állnak a fiatalokhoz.

– fogalmazott Gurbánné Papp Mária, aNyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Robot vitte a távirányítót

Egy LEGO robot szállította a távirányítót a digitális alkotóműhely hivatalos megnyitásához és egy gombnyomással át is adták a speciális oktató csarnokot. A hagyományos és a digitális eszközök felhasználásával egy vadonatúj oktatási tér jött létre, amivel az egész szakképzést kívánja a kormányzat megreformálni. Erről már a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár beszélt. Hozzáfűzte, egy éven belül az ország mind a 44 szakképzési centrumában kialakítanak digitális alkotóműhelyeket. Ezzel vennék rá a diákokat, hogy szakmát tanuljanak.

A célunk az, hogy a szakgimnáziumok a mérnökképzés előszobái legyenek, hogy a szakgimnáziumok versenyre tudjanak kelni a legjobb gimnáziumokkal és gyakorlatilag ezáltal a legjobb gyerekek válasszák a szakképzést. Ebben van a gazdaság jövője, ebben van a további növekedésünk jövője.

– hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye 300 négyzetméteres és a kialakítása 30 millió forintba került. A fejlesztéshez szükséges forrást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program biztosította.

Nyíregyháza fejlődési periódusban

Számos infrastrukturális fejlesztés és beruházás jellemzi a várost. Erről már a polgármester beszélt. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, az önkormányzat az oktatási intézmények rekonstrukcióját is támogatja.

Ebben és a következő évben együtt több mint 4,2 milliárd forintos fejlesztést valósít meg az önkormányzatunk, óvodákban, bölcsődékben illetve iskolákban. Konkrétan a Szakképzési Centrum tanintézményei között idén a Sipkay, jövőre pedig az ÉVISZ felújítását vállaljuk.

– emelte ki dr. Kovács Ferenc, polgármester.

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz 10 tagintézmény tartozik, amelyekben összesen 7500 diák tanul. A polgármester kiemelte, minden olyan beruházást támogat a város, ami erősíti a helyi gazdaság fejlődését.

 

Z. Pintye Zsolt