Hihetetlen: jegesmedvét kaptak ajándékba!

 

Jegesmaci, jegesmaci! – így csalogatta magához a négyéves miskolci kislány, Boglárka a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvéit. Legszívesebben meg is simogatta volna őket, annyira szereti ezeket a gyönyörű állatokat. Nyíregyházán néhány napja egy újabb nősténnyel bővült a jegesmedve kifutó.

Oroszországból érkezett egy 3 éves, gyönyörű lány az itt élő idősebb medvehölgyhöz és a játékos fiatalúrhoz Fietéhez. A macikat ma látványetetés közben lehetett megcsodálni, árulta el a kislány.

Halat kaptak ebédre

Hekk és szardínia volt ma az étlapon. A gondozók a kifutó medencéjébe dobálták a finom falatokat. A medvék pedig beugráltak a vízbe és ott fogyasztották el az ebédjüket. Sznezsana, az orosz jegesmedvelány láthatóan nagyon élvezte a kamerák kereszttüzét. Szinte pózolt falatozás közben a kémlelőablakok előtt. A gondozók azt mondták, könnyen illeszkedett be a kis csapatba.

Egy pár napig külön tartottuk őket, de rácson keresztül ismerkedhettek egymással. 3-4 nap múlva engedtük őket össze, egy kis összeszagolás és után már játék.

– mondta Veress Péter. Sznezsana még csak három éves, de már 350 kiló a súlya. A szakértők azt mondják, ivarérett és alkalmas arra, hogy később ki bocsokat hozzon a világra.

Kitűnő genetikai állománnyal rendelkezik és a Moszkvai Állatkert ajándékaként érkezett hozzánk. Fietenek az egy éve érkezett rostocki születésű jegesmedvefiúnak lesz a párja és most a napokban kezdtük el összeszoktatni őket, már azt látjuk, hogy izzik a levegő a két állat között. Fiete folyamatosan kerülgeti a menyasszonyát.

– tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Az állatkertek menthetik meg a jegesmedvéket

A jegesmedvék rendkívül veszélyeztetett állatok. Egyes jóslatok szerint a globális felmelegedés miatt ötven éven belül eltűnhetnek élőhelyükről, az Északi-sarkról.

A faj fennmaradása szempontjából ezért rendkívül fontos szerepet játszanak az állatkertek, melyekben 208 jegesmedve él világszerte.

 

Z. Pintye Zsolt