Hihetetlen: harmincéves a Művészeti!

– Azért szeretem a Művészetit, mert olyan, mint egy nagy család – mondta Csiha Linda, aki táncművészeti szakon tanul a középiskolában. – Második otthonunknak érezzük – ezt már Képes Dorottya fűzi hozzá, aki szintén imád táncolni. Gyerekkorukban mindketten arról álmodtak, hogy színpadon fognak fellépni. A Művészeti Szakközépiskolában pedig minden lehetőségük adott, hogy professzionális szinten elmerüljenek a tánc izgalmas világában. – Már nagyon régóta nagyon szeretek táncolni. Úgy gondoltam, hogy ez az iskola az, ahol a tánccal tovább tudok foglalkozni, tovább tudom vinni ezt az egészet – fűzi hozzá Képes Dorottya.

 

A 4 for Dance is innen indult

 

Harminc éve működik a Művészeti Szakközépiskola Nyíregyházán. A tehetséges gyerekek három tagozat közül választhatnak: zene-, tánc- és iparművészetet tanulhatnak itt. Az elmúlt évtizedekben számos országszerte elismert művész végzett az intézményben.

További képekért kattintson a fotóra!

Az iskola többek között nagyon büszke a 4 for Dance-re, Szakszon Imre és Zékány Diana festőművészekre,  vagy éppen arra a Szlama Lászlóra, akit a világszerte elismert operaénekes, Miklósa Erika kért fel közös munkára.

 

Kiállítás, koncert, tánc a jubileumon

 

A 30 éves jubileumot kiállítással és egy különleges koncerttel, valamint táncesttel ünnepelte a Művészeti Szakközépiskola. A kiállításon az elmúlt három évtized legjobb alkotásait mutatták be a Váci Mihály Kulturális Központban. Később pedig az iskola tehetséges zenészei és táncosai szórakoztatták az ünneplő közönséget a nagyszínpadon. A tanárok szerint továbbra is az az iskola küldetése, hogy segítsenek a diákoknak az önmegvalósításukban, és kielégítsék az emberek szépérzékét. – A művészet sugárzását, a művészet fontosságát szeretnénk mindenkihez eljuttatni, hiszen szüksége van az embereknek arra, mind a képzőművészetek, a zene, a tánc területén, hogy megismerjék a különböző művészeti irányzatokat, az azt képviselő gyerekeket, mert úgy gondolom, hogy a szórakozásnak ez egy különösen fontos formája – fogalmazta meg Károly Enikő, intézményvezető-helyettes. A jubileumon az is kiderült, hogy a Művészetibe továbbra is várják azokat a fiatalokat, akik úgy érzik, hogy különös vonzalmat éreznek a zene, a tánc vagy éppen a festészet, a szobrászat iránt.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)