Hidegfront vonul át térségünk felett, de csak átmeneti felfrissülést hoz
Hidegfront vonul át térségünk felett, de csak átmeneti felfrissülést hoz

Hidegfront vonul át térségünk felett, de csak átmeneti felfrissülést hoz. Kellemes, nyári időre számíthatunk. Zivatarok inkább csak keleten lehetnek – olvasható a met.hu oldalán.

A napsütést a Duna vonalában és attól keletre zavarja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat, szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás.

Sokfelé megélénkül, a Dunántúlon és az északkeleti megyékben megerősödik az északi, északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Késő estére 18, 24 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ még pénteken extrém UV-sugárzásra figyelmeztetett. Ezt írták: a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,3-as (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A várható UV-B-értékek területi eloszlása megtekinthető ezen a weboldalon. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 Celsius-fok között alakul, a legmagasabb pedig 26-30 fok között valószínű.