Hidegfront vet véget a nyugodt időnek

Egy hullámzó frontrendszer töri meg az anticiklon egyhangúságát, ami bő egy hete felettünk vagy a közelünkben helyezkedett el. A fronttal a csapadék is megérkezik.

A ködfoltok feloszlása után az ország nagy részén több órára kisüt a nap, késő délelőttől előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, de a Tiszántúlon estig kevés maradhat a felhő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Késő délutántól az ország nyugati, északnyugati felén fordulhat elő szórványosan eső, zápor. Délkeleti irányból élénk széllökések az Észak-Dunántúltól a Dél-Alföldig, erős lökések pedig a Kisalföldön lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, de a tartósabban párás, ködös tájakon ennél kissé hűvösebb lehet. Késő estére 4 és 12 fok közé hűl le a levegő.

A Tiszántúlon is megnövekszik a felhőzet, az éjszaka második felében már országszerte borult lesz az ég. Este az ország északi tájain fordulhat elő záporeső, majd az éjszaka második felében előbb a Dunántúlon, később a középső országrészben is sokfelé várható eső, elsősorban a nyugati megyékben jelentős mennyiség valószínű.

A délkeleti szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +10 fok között alakul, a legtovább derült északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

 

Forrás: hirado.hu