Hideg a strandon, jubileumi állatvonzás

A Sóstói Parkfürdőben az első szeptemberi hétvégén az ötezret is meghaladta szombaton a látogatók száma: sokan igyekeztek kihasználni a jó időt és az iskolakezdés előtt még strandoltak egyet. Sőt, akár az elmúlt, elvileg őszi szombat-vasárnapon is ki lehetett volna még nyitni, viszont jó néhány nem túl nyárias nyárin akár bezárni. (Az élményfürdő – az 50 méteres versenymedencével – természetesen továbbra is, télen-nyáron várja a látogatókat.)

Sok turista, kevesebb napsütés

A Parkfürdőben évek óta külföldi a látogatók jelentős része: kb. 40 százaléka. – Köztük a legtöbben Szlovákiából érkeznek, de éreztették a hatásukat a romániai kampányok is, amellett, hogy továbbra is jelen vannak a lengyelek. A sok turista ellenére tavalyhoz képest kevésbé sikeres évet zárt a strand, amelynek oka, hogy az idei szezonban rendre hétvégére romlott el az idő, így sokan inkább városlátogatásokat választottak a vizes kikapcsolódás helyett – mondta Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője. Ezzel együtt is több mint 210 ezren hűsöltek a sóstói medencékben.
A Nyíregyházi Állatparkban már most rekordot döntött a látogatók száma, ehhez az eredményhez – azon túl, hogy a park folyamatosan kínálja a jobbnál jobb látnivalókat – a számukra kedvező időjárás is hozzájárult.

Odafigyelés és meglepetés

Gajdos László igazgató tájékoztatása szerint már elhagyták a négyszázezres számot, úgyhogy jó esélye van a majdani éves statisztika alapján is egy csúcslétszámnak. A jubileumi esztendőben (idén 20 éves az intézmény) tovább folytatják a minden hónap 20-ához kapcsolódó meglepetések sorát. Régi hagyományuk, hogy ősszel egy teljes napon át ingyenesen látogatást biztosítanak a fogyatékkal élők és kísérőik számára. Az immár 12. alkalommal megrendezendő  „Ez a te napod” eseményre az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete játékos programokkal, kézműves foglalkozásokkal és vetélkedőkkel várja a régióból és a határon túlról érkező több ezer résztvevőt, szeptember 19-én. Ez alkalomból mutatkozik be a nagyközönségnek a 4 hetes kis fehér oroszlán is hétfő délelőtt, akit egy állatorvosi vizsgálat keretében szinte testközelből lehet majd megtekinteni az ide érkezőknek.

(Szerző: Piszár Tünde–Tarczy Gyula)