Hiába üríti a NYÍRVV naponta a szemetes¬szelencéket, van, aki inkább mellé dobja
Hiába üríti a NYÍRVV naponta a szemetes¬szelencéket, van, aki inkább mellé dobja

Örökös probléma, ráadásul nemcsak Nyíregyházán, hogy amint beköszönt a jó idő, a városlakók és a turisták által leggyakrabban látogatott helyeken átveszik az uralmat a gyorséttermek papírzacskói, vagy éppen a műanyag fagylaltoskelyhek. Hiába vannak szemetesszelencék, mindig akadnak olyanok, akik 5–10 métert sem hajlandóak megtenni azért, hogy megváljanak a hulladékuktól – hívta fel a figyelmet egy évek óta létező problémára Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója, aki hozzátette, pedig a belváros frekventált területein a szelencék ürítését és a szórt szemét szedését naponta elvégzik a reggeli és délelőtti órákban.

A napokban jelent meg egy poszt a népszerű közösségi portálon arról, hogy a Kossuth téren időnként „papírzacskó hegyek” alakulnak ki, s ezt aztán sok másik is követte. A témában megkerestük a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t, akik ezeknek a szemetesszelencéknek a kiürítését végzik. Válaszukban elmondták, a belváros frekventált területein, így a Kossuth téren, az Országzászló téren, a Zrínyi Ilona utca sétálórészén, a Hősök terén, a Korzó sétányon, valamint a város nagy forgalmú közösségi helyein (pl.: Bujtosi Városliget, Barnamezős beruházás játszótere, Szabadság tér, Búza tér, Petőfi tér, Állomás tér stb.), illetve a turisztikai szempontból általában tömegesen látogatott helyeken (pl.: Sóstófürdő) a szelencék ürítését és a szórt szemét szedését naponta elvégzik a reggeli és délelőtti órákban. Sajnos azonban a felelőtlen emberi magatartás „nyomai” már a délutáni, esti vagy a munkakezdésünk előtti, hajnali órákban is láthatóak ezeken a területeken is.

– Erre most pluszként rásegít az ilyenkor jellemző tavaszias, erőteljes légmozgás, mely akár a szelencékből is képes kifújni a szemetet, és azzal megteríteni a szélzugos sarkokat. Ilyen például a városháza bejárata is. A gyorséttermek környezete különösen „fertőzött” az eldobált csomagolóanyagok szempontjából, de ugyanez igaz a nagy forgalmú játszóterekre, bevásárlóközpon­tok környezetére, közösségi terekre is – utalt a problémára Dicső Péter.

Nem mindenki találja meg

– Tapasztalatunk az, hogy ha 20–30 méterenként van hulladékgyűjtő szelence – a jó szándékú városlakó megtalálja azt a szemetével –, de a felelőtlen szemetelők 5–10 métert sem hajlandóak megtenni, hogy megváljanak a hulladékuktól.

Új szelencéket helyeztünk ki

– Legutóbbi, új szelencéket kihelyező akciónkban a város nagy forgalmú gyalogátkelőihez helyeztünk ki újabb szemétgyűjtőket nagyrészt a nagykörút csomópontjaiba, ugyanakkor folyamatosan cseréljük a régi, elhasználódott szelencéket városszerte újabb, nagyobb befogadóképességű szemétgyűjtő szelencékre – tette hozzá.