Hétvégén órát állítunk!

Van, aki szereti, van, aki szerint felesleges, van, aki pedig észre sem veszi. Így reagáltak a nyíregyháziak arra, hogy a hétvégén országszerte megkezdődik a nyári időszámítás. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka most előre fogják állítani az órákat, éjjel kettőkor az időmérő szerkezetek mutatóit a hármasra tekerik. Egy kicsit később lesz így reggel világos, de este sokkal tovább élvezhetjük a természetes fényt.

A nyári és téli időszámításra való átállás 1980 óta gyakorlat Magyarországon és Európa legtöbb országában. Egykor azért vezették be, mert ezzel energiát lehet megspórolni. Másrészt az ember bioritmusa a természetes fényhez van állítva, ami azt jelenti, hogy 7 és 10 óra között vagyunk általában ébren, amikor pedig beáll a sötétség, aludni térünk. A nyári időszámítás pedig ehhez igazodik. Az átállítás egyetlen hátulütője, hogy az emberek egy részét megviseli. Egyesek fáradékonyságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Az orvosok szerint ennek megszüntetésére is van recept…

[REKLAM]

– A plusz pihenés, ami jobban tud segíteni ilyenkor. Érdemes napközben többet mozogni, hogy fizikálisan is jobban elfáradjon és akkor könnyebben el tud esténként aludni, mélyebb, pihentetőbb lesz az alvása és ezáltal könnyebben át tud állni a szervezete. Természtesen, ha mellette könnyű, vegyes étrendet tartunk, vitaminokat szedünk, csak pluszban segít, hogy a szervezet minél jobban meg tudjon birkózni ezzel a plusz stressz hatással – mondta dr. Kiss csaba háziorvos.

Bár az óraállítás hasznossága megosztja az embereket, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint a nyári időszámításra való áttéréssel naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban. Ez éves szinten 100-120 GW áramot jelent, ami egy 30-40 ezres város éves fogyasztásnak felel meg és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország áramszámláját.

Z. Pintye Zsolt