Hétvégén Nyíregyházáig is lehet utazni emeletes motorvonattal
Fotó: mavcsoport

Mind a 40 KISS forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START emeletes motorvonat- flottája- adta hírül közleményében a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Ezek szolgáltatásait pedig hétvégén Nyíregyházáig is lehet élvezni.

 

A MÁV-START 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást 40 darab KISS emeletes motorvonat beszerzésére. Az első KISS 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, de a pandémia közel fél évre kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Végül 2020 augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények- olvasható.

 

Ma már mind a 40 szállítja az utasokat. Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob, Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon, valamint hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár KISS szerelvény. Először 2021 nyarán a Balatonra is közlekedtek KISS motorvonatok az ország több pontjáról. A pozitív fogadtatásukra tekintettel 2022-ben újra visszatértek az emeletes szerelvények a tó partjára, egyes járatokban már dupla motorvonat közlekedett.

 

A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint ülőhelyfoglaltságat mutató rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.