Hétfőtől Budapesten is megnyílhatnak az éttermek teraszai
Hétfőtől Budapesten is megnyílhatnak az éttermek teraszai

A kijárási korlátozások vasárnap éjfélkor megszűnnek Budapesten – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután az M1 hírcsatornán.

Mindenki köteles 1,5 méteres védőtávolságot megtartani. A boltokban, és közlkedés eszközökön kötelező marad a védőmaszk használata.

A közterületek, parkok és szabadtéri parkok játszóterek hétfőtől látogathatóak. Élelmiszerüzletek, drogériákat 9-12 óra között látogathatják.

Piac nyitva tartás rendjéről a kerületi önkormányzatok jogosultak az idősávok

Valamennyi üzlet nyitva tarthat hétfőtől. Kávézókban, cukrászdákban, a teraszon már lehet tartózkodni a vendéglátóhelyek teraszai kinyithatnak

A szabadtéri múzeumok és állatkert is kinyithat.

A vendéglátóhelyeknek szeptember 1-ig nem kell közterületi használati díjat fizetniük a teraszuk után.

Hétfőtől istentiszteletek és misék megtarthatóak, valamint temetések és esküvők is.

Vidékén június elsejétől 200 fő alatt lehet már lakodalmat. Erre Budapestre június 15-től lesz lehetőség.

Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről a rektorok jogosultak dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos. A most bejelentett intézkedések szombat este jelennek meg a Magyar Közlönyben és vasárnap éjféltől érvénybe lépnek.

Nagyon fontos, hogy az új szabályokat változatlan fegyelemmel tartsák be. Ha maradnak a kedvező tendenciák, akkor a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazás felfüggesztését fogja kérni az Országgyűléstől május végén – tette hozzá.

 

hirado.hu