Hétfőn megalakult az Intézményi Védekezési Munkabizottság a Nyíregyházi Egyetemen

A testület feladata a hallgatók és oktatók védelme. Komplex lesz a feladatuk, hiszen az oktatási intézményben közel 100 nem magyar állampolgárságú fiatal tanul, illetve lakik életvitelszerűen a kollégiumban, akik akár fertőzött területről is érkezhettek. 

Hetek óta életbe léptek a megelőzéssel kapcsolatos intézkedések a Nyíregyházi Egyetemen.  Az intézmény nyolc épületének bejáratához kézfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el, illetve rendszeresen végeznek fertőtlenítő takarítást is. Folyamatosan tájékoztatják a dolgozókat és a hallgatókat a koronavírus tüneteiről, a járványveszélyről, majd hétfőn megalakult az Intézményi Védekezési Munkabizottság, melynek tagja a rektor, a kancellár, a kollégium igazgatója és a Hallgatói Szolgáltató Központ vezetője.

Az intézmény fenntartójával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal folyamatos a kapcsolat, akiknél olyan intézkedési tervvel kell jelentkezniük, mely nemcsak az országos Operatív Törzs aktuális utasításival, hanem a helyi problémákkal kapcsolatos feladatokat is összegzi.

Halkóné dr. Rudolf Éva az Intézményi Védekezési Munkabizottság vezetője kiemelte:

A Nyíregyházi Egyetemen 99 fő a nem magyar állampolgárságú külföldi hallgató. Ebből hét Erasmusos diák Portugáliából, Lengyelországból és Romániából. Árnyaltabb a kép, mert nálunk a kollégiumokban életvitelszerűen is laknak külföldi hallgatók. Összesen 628-an laknak az egyetem kollégiumában, és ebből bizony szép számmal vannak Erasmusos hallgatók, illetve a Debreceni Egyetem hallgatói is, 19 fő.

Távoli országokból, akár fertőzött területről is érkezhettek a Debreceni Egyetemen tanulói, és a Nyíregyházi Egyetem kollégiumában lakó fiatalok. Emellett a külső szolgáltatónál pilóta képzésben résztvevő például lengyel diákok is itt tartózkodnak. Jellemző, hogy oktatók és tanulók is jelentkeztek Erasmus programokra, külföldi tanulmányutakra és konferenciákra. Kérdés, lehet-e, és  milyen mértékben korlátozni az ő személyes döntéseiket. Komplex és szinte mindennapos egyeztetés várható a Nyíregyházi Egyetem munkabizottságában a hallgatók, a dolgozók, és a kollégiumban élő diákok, na meg a városlakók érdekében.