Hétfőn az érintettek több mint negyede jelentkezett diplomájáért a Nyíregyházi Egyetemen
Hétfőn az érintettek több mint negyede jelentkezett diplomájáért a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetemen korábban államvizsgázott, mintegy 4–5 ezer egykori hallgató – tanulmányi területre tekintet nélkül – az intézmény honlapjáról letöltött adategyeztető lapon igényelheti oklevelét április 27-től. Május 1-jén pedig indul a Diákhitel plusz.

Április 27-től szerepel a Nyíregyházi Egyetem honlapján a nyelvvizsga hiányában ki nem adott oklevelek kiállításának eljárási rendje. Hivatkozik ez a Gazdaságvédelmi akcióterv munkahely-teremtési programjának utasítására, miszerint valamennyi hallgató és volt hallgató mentesül az előírt nyelvvizsga-kötelezettség teljesítése alól, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, vagy tett, de az oklevél megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgát nem teljesítette.

Ahogy Nagyné Erdős Judit, a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője tájékoztatott:

Volt hallgatóinknak egy adategyeztető nyomtatványt kell letölteni és az oklevelkiadas@nye.hu e-mail-címre feltölteni, elektronikusan beküldeni. Ezzel az adategyeztető lappal indul el tulajdonképpen az oklevél kiállítása, és intézményünk úgy döntött, hogy postai úton fogja eljuttatni a hallgatók részére az elkészült oklevelet. Körülbelül 4–5 ezer volt hallgatót érint ez a rendelkezés. Az oklevelek kiállítását egyébként az adategyeztető lapok érkezésének a sorrendjében kezdjük el. A tegnapi napon már 1200 adatigénylő lap érkezett be, tehát a mai napon már elkezdjük az oklevelek gyártását. Nyilván nyomdai függvénye is van. A nyomdától megrendeltük a szükséges formanyomtatványokat. Ha esetleg nem állna rendelkezésünkre elegendő mennyiség, úgy a volt hallgatóinkat erről tájékoztatni fogjuk. Nincsenek kivételezett szakok, tehát minden felsőoktatási szakképzésben, alap és osztatlan tanárképzésben, mesterképzésben részt vevő volt hallgatónk megkapja az oklevelét. Akkor is, ha esetleg az oklevél kiállításának a feltétele egy vagy több nyelvvizsga, esetleg szakmai típusú nyelvvizsga.

Az adategyeztető lapot online kell eljuttatni az oklevelkiadas@nye.hu címre, a diplomát ezután postázza az egyetem, melyhez az iskola címére kell eljuttatni egy saját névre címzett, felbélyegzett LB4-es méretű borítékot. A Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője felhívta a figyelmet a Diákhitelek május 1-jén esedékes változásaira, melyek minden tekintetben kedvezőek a hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok számára.

Nagyon sok Diákhitel 1 jelent meg, tehát ez a szabad felhasználású hitel, illetve Diákhitel 2, ami az önköltség összegére folyósítható. Nagyon nagy létszámban vannak hallgatóink, akik igénybe vették ezeket a hitellehetőségeket. Tény és való, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a Diákhitel Központ május elsejétől bevezet egy teljesen új, kamatmentes, szabad felhasználású hitelt, ez a Diákhitel Plusz. Ez egy új termék, ami maximum 500 ezer forint összegben lesz majd elérhető. Igényléskor a futamidőt a hallgató választja meg, ami 1 és 5 év között választható. A törlesztést pedig csak egy év türelmi időszak után kell elkezdeni

– folytatta a tájékoztatást Nagyné Erdős Judit.

Ezt a típusú Diákhitelt csak papír alapon lehet igényelni. A www.diakhitel.hu felületén található adatlapot kell kitölteni, és személyesen leadni egy működő partnerponton, az adatok ellenőrzése után. Mivel a Nyíregyházi Egyetem épületébe most nem léphetnek be, ezért bankfiókban vagy postán teheti meg ezt a hiteligénylő.