Hét óvodában és egy bölcsödében zajlik felújítás - Szeptemberre befejeződnek a munkálatok
Gyermekek Háza Déli Óvoda Felsősima

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című projekt keretében több  nyíregyházi óvoda is megújul. A Gyermekek Háza Déli Óvoda Felsősima Telephelyén már a végéhez közeledik a beruházás, a múlt héten már a komplett festést és a PVC burkolat lerakását is megrendelték a kivitelezőtől.

 

Az intézményi felújítások hét óvodában és egy bölcsődében zajlanak, pontosabban folytatódnak ezen a nyáron. A TOP-os pályázat közel 750 milliós forrását több tízmillió forintos saját erővel toldotta meg az önkormányzat. A tervek szerint augusztus végére, szeptember első napjaiban végeznek a kivitelezők.

Vassné Harman Gyöngyi képviselő:

Polgármester úr 2010 – ben végigjárta Nyíregyháza összes köznevelési intézményét, és úgy látta, hogy nagyon elavultak, nagyon lelakottak, mindegyik felújításra szorult. Természetesen ez nem ment rögtön és egyszerre, több ütemben zajlott.

2017-ben már elkezdődött a felsősimai óvoda felújítása, hiszen akkor égetően szükséges volt az egyik csoportszoba külső nyílászáróinak kicserélése, sőt a padló felújítása, hiszen ahol a gyerekek játszanak, az nem lehet sérült.

 

Felsősimán és Mandabokorban, de a város többi óvodájában is megújították a melegítőkonyhát. Ebben az évben indult a II. ütem, itt a külső városrészekben is.

Vassné Harman Gyöngyi:

Megújul a lapos tető szigetelése, vízzáró réteg került rá. Nyolc db világító ablakot is cseréltek, ami most már új és korszerű, kicserélték a többi nyílászárót körben az épületen, ahol még régi vasajtók, vasablakok voltak, és nem utolsósorban kialakítanak egy mozgáskorlátozott WC-t is, ami már majdnem teljesen készen van, mozgáskorlátozott feljáróval.

Az óvodafelújítások kapcsán általában jellemző a műanyag lambéria, illetve falburkolatok cseréje. Új hideg és meleg burkolat kerül a felületekre. A jelentős energetikai fejlesztés nem csak a kazánok és radiátorok megújítását jelenti, hiszen napelemek kerülnek Mandabokorban és Butykán is az óvoda tetejére.

A 30 - 40 gyerek elhelyezését megoldotta a felújítás idejére az önkormányzat. Kisbusszal szállították az ovisokat a nyáron ügyeletes intézményekbe.

A Kassa úton, a Gyermekek Háza Déli Óvodában külső munkálatok is szükségesek. A Benczúr téren megújul a külső homlokzat, és cserélik a tetőt. A Tas utcán, az Eszterlánc Óvoda  székhelyintézményében pedig tornaszoba épül.