Hét évig még biztosan nem kell izgulni az Angliában élő magyaroknak

We wan't more ambitious trading deal with EU. Sokkal ambiciózusabb kereskedelmi megállapodást szeretnénk kötni az EU-val.

– így fogalmazott Caitlin Jones Nyíregyházán. A brit nagykövet-helyettes a Nyíregyházi Egyetemen tartott előadást. A diplomata a Brexit-ről beszélt részletesen és őszintén. Az előadótermet megtöltő diákok azt mondták, főként a munkalehetőségek miatt jöttek el meghallgatni.

Nem tanulmányaim külföldi folytatása, hanem inkább a munkavállalás miatt érdekelt ez az előadás.

– részletezte Kovács Rodina, egyetemi hallgató.

Megőriznék a jó kereskedelmi kapcsolatokat

Az Egyesült Királyságnak rendkívül fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval a Brexit után is, ezt hangsúlyozta a Caitlin Jones. A nagykövet-helyettes kiemelte, Nagy-Britannia jelenleg kereskedelmének 30 százalékát folytatja az EU-val, ezért is fontos, hogy a kilépés után is megmaradjon a mindkét fél számára gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolat. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szigetország állampolgárai azért döntöttek a kilépés mellett, mert úgy érezték, az EU túlságosan beleszól az életükbe.

A magyar fiataloknak ellenben azt üzente, hogy az Egyesült Királyság nyitva marad azok előtt, akik ott tanulni, vállalkozni vagy dolgozni szeretnének.

Az átmenti időszakban, és a kilépés utáni időszakban is élhetnek, dolgozhatnak Nagy-Britanniában. Megközelítőleg ugyanazokkal a jogokkal, amivel a brit állampolgárok is rendelkeznek. Speciális státuszuk lesz, amit mi letelepedési státusznak nevezünk. Ez a státuszt pedig a következő öt évre kapják meg. Nem muszáj öt évig maradni, de ez öt évre szól. Azt gondoljuk, hogy ez egy értékes ajánlat minden EU állampolgár számára, és ez lehetővé teszi, hogy akár nyíregyházi diákok is éljenek, dolgozzanak az Egyesült Királyságban.

– fogalmazott Caitlin Jones, a budapesti Brit Nagykövetség nagykövet-helyettese.

Növelik a nagykövetség létszámát

A diplomata arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság fontosnak tartja, hogy Magyarországgal szoros kapcsolatokat ápoljon. Erre bizonyíték, hogy a Brexitről szóló döntés óta 30 száalékkal növelték a brit nagykövetség munkatársainak számát, mert a térség figyelemreméltó London számára.


Z. Pintye Zsolt