Hematológiai továbbképzés

Nyíregyházán 1983-ban alapította meg dr. Jakó János az 5. Belgyógyászati Osztály keretein belül a Felnőtt Hematológiát, amit 1999-ig vezetett. Ekkor vette át az osztály irányítását dr. Szerafin László, aki azóta is első embere a részlegnek. 2015-ben jelentős változás történt a Hematológia életében, hiszen a Tömbkórház Projekt keretein belül az Onkológiai-Hematológiai tömbbe költöztek, ahol modern, nyugat-európai körülmények között valósul meg a betegek ellátása.

 

Modern körülmények

 

A kórházban fekvőket 28 ágy, valamint olyan 4 steril szoba várja, amely a környező városok közül először Nyíregyházán valósult meg. Az osztály jelentős betegforgalmat bonyolít le, az elmúlt 10 évben megháromszorozódott az ellátottak száma. Ezzel egyidejűleg pedig a konzíliumi igény is megnőtt a háziorvosok részéről. Tavaly ősztől szakorvoshiány sincs az osztályon, hiszen az utóbbi félévben két szakorvos is érkezett a nyíregyházi csapathoz. Így hétre nőtt az osztály orvosainak száma, akik közül négyen tudományos minősítéssel is rendelkeznek. Ez is lehetővé teszi azt, hogy olyan továbbképzéseket tartsanak orvosoknak, amelyeken a szakemberek kreditpontokat szerezhetnek.


Továbbképzés a gyógyítás sikere érdekében

 

Dr. Szerafin László, a Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályának osztályvezető főorvosa arról számolt be, az osztály nemcsak tudományos tevékenységet végez, hanem rendszeresen publikálnak tudományos folyóiratokban, valamint előadnak hazai és nemzetközi konferenciákon. Emellett részt vesznek a szakorvosok képzésében is, valamint a posztgraduális orvosképzésben. Ennek keretein belül került sor pénteken is egy akkreditált továbbképző tanfolyamra, ahol néhány kiválasztott hematológiai betegségről számoltak be és a legújabb eredményeket is közreadták orvostársaiknak.

Egy ilyen továbbképzés a többi szakorvos mellett a háziorvosoknak lehet hasznos, hiszen a páciensekkel először ők találkoznak. A beteg sorsa sokszor az ő kezükben van, hiszen lényeges az, hogy felismerjék azokat a tüneteket és jeleket, amelyek alapján a beteget további, kiegészítő vizsgálatokra kell küldeni. A Hematológiai Osztály szakorvosai jó kapcsolatot ápolnak a családorvosokkal, akik gyakran kérik ki az osztály szakembereinek véleményét.

M. E.