Helyit a helyiektől

Szélesre tárt kapu mutatja az utat a Kosár Udvarba, ahol a vásárlók az interneten megrendelt portékákat vehetik át, amelyek kizárólag helyi termelőktől származnak. Friss tojás, házi készítésű sajtos ropogós, sárgarépa, burgonya, lekvár, hagyma... ki mit rendelt, színes dobozokban, szépen előkészítve várja tulajdonosát.

A nyíregyházi Kosár Közösség három évvel ezelőtt független civil kezdeményezésként alakult. Az első héten 18 vevő bízott a helyi termelők portékáit kínáló szolgáltatásban. Akkor még csak 19 termelővel voltak kapcsolatban. Ma már százon felül van azok száma, akiknek a terményeit megvásárolhatják a webes üzletben. Három év alatt a vásárlók száma is jelentősen gyarapodott. Hetente közel 150 család gondolja úgy, hogy érdemes a Kosártól rendelnie.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon sikeres az ügy, mert valami olyan dolgot fogtunk meg, amire úgy tűnik, hogy egy belső késztetése is van az embereknek, hogy efelé az irány felé menjünk. Túl a multik nagy kínálatán, a helyi értékeknek, a helyi élelmiszernek a szeretete is jelen van – mondta Palicz Ildikó, a Helyben a Jövőnk Egyesület elnöke.

A kosárt üzemeltető Helyben a Jövőnk Egyesület célja, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztását segítse elő, amely hozzájárulhat a helyi gazdaság erősödéséhez és valódi munkahelyek létrejöttéhez. Meggyőződésük, hogy minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér és a helyi gazdaság körforgásában az itt élőket gazdagítja. A Kosár Közösség célja továbbá, hogy hangsúlyozzák a környezettudatos életmód és az egészséges táplálkozás fontosságát, ennek érdekében szeretnék elérni, hogy néhány éven belül Nyíregyháza és környéke lakosai jelentős részben helyi termékeket fogyasszanak.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)