Helyi iparűzési adóbevallás elektronikusan

"A helyi iparűzési bevallással érintett adózóknak 2017. január 1-jétől lehetőségük van arra, hogy az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló bevallási kötelezettségeiket elektronikus úton az állami adó- és vámhatósághoz (NAV) nyújtsák be. A törvényi változás elsősorban azt a célt szolgálta, hogy azok a nagy adózók, akik több száz önkormányzat felé nyújtanak be egyidejűleg adóbevallást, ily módon, csoportos beküldéssel is eleget tudjanak tenni a bevallási kötelezettségeiknek. Emellett természetesen továbbra is lehetőség van arra, hogy az adózók közvetlenül teljesítsék az önkormányzati adóhatóság felé az iparűzési adóbevallásokat, sőt a helyi adóhatóság az alábbiak miatt kifejezetten ajánlja a bevallások hozzá történő benyújtását.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a NAV jelenleg a helyi iparűzési adóról szóló bevallást - befogadó nyugta kiadása mellett - késedelem és tartalmi vizsgálat nélkül, elektronikusan továbbítja az adóalany által megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóságnak. A NAV nem vizsgálja a benyújtási jogosultságot sem, annak céljából a beküldő adóazonosító jelét és nevét továbbítja az önkormányzati adóhatóságnak.

Az eddig beérkezett, NAV-hoz benyújtott helyi iparűzési adóbevallások tapasztalatunk szerint gyakran hibásak, hiányosak, így azokat adózói közreműködés nélkül nem lehet feldolgozni.

A nyíregyházi önkormányzati adóhatóság javasolja, hogy az esetleges hibás iparűzési adóbevallások elkerülése érdekében a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Adóhatósága által közzétett, elektronikusan kitölthető, alapvető ellenőrzési algoritmusokkal ellátott helyi iparűzési adóbevallási nyomtatványt használják adózóink vagy azok könyvelői.

Különösen ajánlott a helyi adóhatóság által biztosított elektronikus kitöltő-programmal támogatott nyomtatvány használata azon adózók esetében, akiknek önkormányzatunk adókedvezményt biztosít. Ilyenek azok a vállalkozások, amelyeknek az éves vállalkozási szintű adóalapja a 2.5 millió forintot nem haladja meg.

Tavalyi évtől biztosítottuk adóhatóságunknál az elektronikus ügyintézést ügyfeleinknek. A honlapunkon elérhetők az elektronikusan beküldhető nyomtatványaink. Az elektronikus rendszer használatához a kormányzati portálon keresztül, okmányirodai regisztrációt követően létrehozott ügyfélkapu használatával van lehetőség mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek számára. Nem természetes személy adóalanyok esetében az Adózás rendjéről szóló törvény szerinti képviselettel rendelkezőnek kell regisztrált ügyfélkapuval rendelkeznie.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az adózó helyett annak képviselője nyújtja be elektronikusan a bevallást, úgy igazolni kell a képviseleti jogosultságot, vagyis meghatalmazást kell benyújtania.

Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos bővebb tájékoztató megtalálható a varoshaza.nyiregyhaza.hu honlapon az Adóügyek rovatban / Új lehetőség: E-bevallási nyomtatványok a helyi adóigazgatásban.

A nyomtatványok letölthetők: varoshaza.nyiregyhaza.hu honlapról: Adóügyek rovat /Adóosztály letölthető adatlapjai.

A 2016. adóévi helyi iparűzési adóbevallást az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről 2017. május 31-ig kell teljesíteni.

Elektronikus letöltéshez, beküldéshez kapcsolódó technikai segítséget munkaidőben a 42/524-575/633 melléken nyújt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Adóosztálya."

Nyíregyháza Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatala
Adóosztály