Helyi iparűzési adó – Közeleg a határidő, december 20. a végső dátum

A helyi adó feltöltés vagy hivatalosan előleg-kiegészítés azt jelenti, hogy az érintett vállalkozásoknak meg kell becsülniük a tárgyévi teljesítményük eredményét előzetesen, azaz számba kell venniük a várható nettó árbevételüket és az ebből levonható korrekciós tételeket (így az eladott áruk beszerzési értékét, a közvetített szolgáltatás, alvállalkozói teljesítések értékét, anyagköltséget, az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségét) és ez alapján kell helyi iparűzési adójuk (HIPA) előlegét kiegészíteniük.

A fenti határidő tehát nemsokára lejár, eddig az időpontig ki kell egészíteni a helyi iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő HIPA összegére és ezzel egyidejűleg bevallást is kell tenni ügyfeleinknek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a bevallást akkor is be kell nyújtani, ha az adóelőleg kiegészítés összege 0,-Ft., azaz fizetési kötelezettség nem keletkezik.

Fontos, hogy ügyfeleink a határidőre figyeljenek, mert a feltöltés elmulasztásához joghátrány is fűződhet, a kötelezettség késedelmes, vagy nem teljesítése esetén mulasztási bírság megállapítására kerülhet sor.

Ügyfeleinknek a befizetést Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11744003-15402006-03540000 számú számlájára kell teljesíteni.

Az adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallás letölthető a Polgármesteri Hivatal honlapjáról www.varoshaza.nyiregyhaza.hu /(E) Ügyintézés, Adóügyek, Adóosztály E - bevallási nyomtatványai/. A bevallás benyújtása kizárólag elektronikus úton történhet, beküldése a NAV-on keresztül vagy az önkormányzati elektronikus rendszeren keresztül történhet.

Megköszönve adózóink éves együttműködését, békés karácsonyi ünnepeket és gazdasági eredményekben bővelkedő új esztendőt kívánunk!