Helyi adóbevételek Nyíregyházán

A vállalkozásoknak május 31-éig kellett benyújtaniuk a helyi iparűzésiadó-bevallást az önkormányzathoz, valamint befizetni az adókülönbözetet. A bevallások feldolgozása során állapították meg, hogy mely adózók voltak adóelőleg-kiegészítésre kötelezettek, hiszen az elmúlt év december 20-áig a várható adót 100 százalékig kellett feltölteni.

 

A TÚLFIZETÉSEKET VISSZAUTALJÁK

 

Dr. Polgári András, az Adóosztály vezetője elmondta, a határidőre 14 ezer 692 bevallás érkezett, és még közel ezret várnak. Ezeket hatósági munkával fogják bekérni. Fontos, hogy az adóhatóság június 10-éig már 430 adózónak utalt vissza 209 millió forintot, így a vállalkozások gyorsan hozzájutnak a túlfizetésükhöz, amit a nyíregyházi gazdaság élénkítésére tudnak használni.


ÉLÉNKÜLŐ GAZDASÁG

 

Idén eddig 4 milliárd 350 millió forint folyt be Nyíregyházán helyi adóból, ez közel 46 százalékos teljesülését jelenti a 2015-re tervezett mintegy 9 és fél milliárdos bevételnek. Az összeg a megyeszékhely gazdaságának élénkülését jelzi, hiszen az elmúlt év hasonló időszakában 460 millió forinttal kevesebb helyi adót fizettek be a városkasszába. Ebben az évben az iparűzési adó mellett az építményadó-befizetések összege is emelkedett.

Szoboszlai Tibor