Helló Nyíregyháza, Helló Europe!

26 diák és 14 tanár érkezett Európa 6 országából a Zelk Zoltán Általános Angol-Német Kéttannyelvű Iskolába. A spanyol, a német, a cseh, a szlovák, a török, az olasz iskolások 5 napon keresztül vendégeskednek nyíregyházi diákoknál a Comenius program keretein belül. Ennek lényege, hogy a vendég diákok közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a másik nemzetről, annak történelméről, hagyományairól, szokásairól és mindennapjairól. A külföldi és a magyar tanulók egy közös idegen nyelven, angolul kommunikálnak egymással.

Elmélet után jöhet a gyakorlat

Kovácsné Nagy Judit, a Zelk Zoltán Általános Angol-Német Kéttannyelvű Iskola Comenius programjának koordinátora azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az, hogy a gyerekek használják a nyelvet, nagyon jó dolog. A nyelvtanár hozzátette, teljesen más megtanulni egy nyelvet az iskolában, és más használni azt a gyakorlatban. A tanárnő azokról a tapasztalatokról is beszámolt, amelyeket a szülők osztottak meg velük arról, mennyire boldogok, hogy látják gyermekeiket angolul kommunikálni.

További képekért kattintson a fotóra!

A külföldi diákok minden délelőtt iskolai programokon vesznek részt, délutánonként pedig Nyíregyházával és a környékével ismerkednek meg.
Stella Cesaroni Olaszországból érkezett a programra. Nagyon tetszik neki Nyíregyháza, és fontosnak tartja az utazást, mert megismerkedhet idegen emberekkel és a kultúrájukkal.

A programban részt vesz 32 magyar diák is, akik ellátogatnak külföldi partneriskolákba. Legközelebb a nyíregyházi fiatalok Németországba utaznak. A látogatások alkalmával a tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az iskolapadban elméletben megtanult nyelvet a gyakorlatban is alkalmazzák. Kirándulásaiknak azonban más haszna is van.

Program, amely ablakot nyit a világra

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere hasznosnak ítélte meg a találkozót. Úgy fogalmazott, ebből a diákok nagyon sokat profitálhatnak, hogy idegen nyelven kommunikálnak olyan gyerekekkel, akiknek nem ez az anyanyelvük. Az alpolgármester hozzátette, nagyon jó, hogy a Zelk Zoltán iskolában ilyen programokkal is segítik a tanulókat, akik előtt így kinyílik a világ.

A találkozók alkalmával a diákok nem csupán az angolt gyakorolhatják, de megismerkedhetnek egymás szokásaival is. Az adott nemzetet így nem csupán könyvekből tanulmányozhatják, hanem a mindennapi életben, átlagos életszituációkban is gyűjthetnek ismereteket.
Beatriz Escuredo tanár Spanyolországból vesz részt a Comenius programban. Pedagógusként fontosnak ítélte meg a találkozót, amely segíti a tanulókat abban, hogy megismerkedjenek az itt élő emberek kultúrájával, szokásaikkal. A tanárnő hozzátette, nagyban hozzájárul ehhez, hogy a vendég gyerekek itteni családoknál laknak, így azok mindennapjaiba is bepillantást nyernek.

A 40 külföldi vendég péntekig marad Nyíregyházán, szombaton Budapestre kirándulnak. A program vasárnap zárul.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)