Hello, Dolly! Détár Enikővel a Mandala Nyáron

Hány magányosan élő mai fiatal vehetne leckét a tűzről pattant, csupa vidámság és irónia Dolly Levitől, hogyan kell úgy meghódítani a kiszemeltje szívét, hogy az észre se vegye a mesterkedést! Lehet akárhány diplománk vagy tudományos fokozatunk, magánéleti örömeink forrása ez az ismeret, s ebből Dolly doktorálhatna akár. A középkorú özvegyasszony tudja, hogy nem várni kell tétlenül a mesebeli herceget vagy hercegnőt, mert az láthatatlanul itt él közöttünk, csak az „álarca” ellenére fel kell őt fedeznünk és meghódítanunk. Miközben kerítőként mások boldogságát próbálja életre kelteni, összehozni az összepasszoló, de egymáshoz utat nehezen találókat, rájön, egy kalap alatt a saját jövőjét is bearanyozhatja. Szó szerint is, hiszen a kiszemeltje, a besavanyodott, hozzá illő feleséget kereső, garasoskodó Horace, dúsgazdag. Minő véletlen! Úgy kell tehát potenciális arákat ajánlani számára, hogy véletlenül se jusson eszébe azokat választani...

HÁZASSÁGKÖZVETÍTÉS, MESTERFOKON

Sokunk felejthetetlen élménye A házasságszerző című Thorton Wilder (Hajszál híján, A mi kis városunk...) vígjáték inspirációjára készült musical, melyből 1969-ben Oscar-díjas film készült. Az azóta eltelt közel fél évszázad dacára lenyűgöző a házasságközvetítő hölgy Barbra Streisand megformálásában, aki annak ellenére imádnivaló, hogy valójában hihetetlenül rafinált. Soha nem fért kétség ahhoz, hogy nemcsak a világ egyik legjobb énekesnője, de kiváló színész is. Milyen furcsa az élet: magyar hangja, Détár Enikő alakítja most filmbeli szerepét! A mogorva Horace-t játszó Walter Matthau, miközben keményen állja Dolly „rohamait”, ugyancsak elbűvöli a mai nézőit ifjabb kori sármjával. (Szerepét most Győri Péter játssza majd.) A filmben, ha csak rövid időre is, feltűnt Louis Armstrong is.

HŐSNŐ, NYÍREGYHÁZI SZÁLAKKAL

A történet során egyik kaland a másikat követi, szerelmi szálak szövődnek rendre, s eljutnak a szereplők – köztük Horace csókra szomjas inasai – New Yorkba, a város legelőkelőbb éttermébe is, ahol kiderül, „hősnőnk” a lokál üdvöskéje volt hajdan. A férfiak kéjsóvár pillantásait begyűjtve elénekli a világslágerré vált Hello, Dolly!-t. Wilder–Steward–Herman világsikerű darabja elképzelhetetlen ragyogó ruhák, remek koreográfia, fülbemászó dallamok és jókedv nélkül. Vagyis benne van minden, ami egy kellemes nyáresti szórakozáshoz elengedhetetlen. Érdemes élni, bátran ki kell állni a boldogságunkért, s van élet egy társ elvesztése után is. Ez a mondandója a darabnak, melynek sorait bizonyára a városunkhoz több szállal kötődő (leánya, Rékasi Eszter köztudottan itt született) Détár Enikővel együtt dúdolja majd a közönség: „Végre újra együtt, újra itt, de szép”!

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

 

TOVÁBBI ELŐADÁSOK A MÚZEUMFALUBAN:

Július 23. (szombat) 21.00: Marica grófnő (operett)
Július 28. és 29., 21.00: Hello, Dolly! (musical)
Augusztus 5. (péntek) 21.00: Jávor „Pali” utolsó mulatása
(főszerepben Benkő Péter)
Augusztus 6. (szombat) 21.00: Hernádi Pont (zenés
színházi est Hernádi Judittal)
Augusztus 11. (csütörtök) 21.00 A négy piros dugó-
húzó (főszerepben Mikó István)