Helikopterrel és drónokkal vizsgálják a parlagfüves területeket a megyében

Idén a várthoz képest kevesebb a parlagfű a szántóföldeken és a mezőgazdasági területeken. Kedden ismét légi felderítést szerveztek a szakemberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a helikopteres terepszemle mellett drónokat is bevetettek az ellenőrzésen. Az elmúlt években a lakosság szemlélete is megváltozott, de a bírság is az irtásra sarkallja a földtulajdonosokat.

A parlagfű virágzásának nagy részén már túl vagyunk szeptember közepén, de még mindig vannak a kései kelések közül olyan tövek, amelyek még virágoznak. Várhatóan a következő hónap elején, közepén, amikor megjelennek az éjszakai fagyok, akkor lélegezhetnek fel az allergiások. Kedd délelőtt ismét a magasból ellenőrizték a szakemberek a megye parlagfüves fertőzöttségét. A parlagfű irtása elsősorban humán-egészségügyi szempontból fontos, mivel nagyon sok az allergiás, másodsorban ez egy agrotechnikai probléma is, a gyomnövény ugyanis nagy kárt okozhat a mezőgazdasági kultúrákban.

Elrettentő szankciók

„Hivatalosan a hatósági eljárások a 2000-es években indultak, ahhoz képest nagyon jó állapotban vagyunk, sokkal tudatosabban védekeznek a gazdák is, illetve a földtulajdonosok. Sokkal kisebb a fertőzött terület, azok a tulajdonosok is rendben tartják a területeiket, akik nem gazdálkodnak. Ettől függetlenül azt azért nem mondhatjuk, hogy ideális a helyzet. Ez egy olyan növény, aminek még a térségünkben és Európában sincs természetes ellensége, ezért gyakorlatilag nekünk kell minden védekezést végrehajtani. Azt gondolom, hogy amíg jól fogja érezni magát ez a növény itt, a Kárpát-medencében, addig ez kihívást jelent folyamatosan nekünk” – közölte Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője.

Az elmúlt években az emberek szemlélete is megváltozott, tette hozzá a főosztályvezető. A földtulajdonosokra kiszabható bírság 15 ezer forinttól kezdődik és akár 5 millió forintig is terjedhet, részben ennek is van elrettentő hatása. A megye szakemberei autókkal és helikopterrel, a tavalyi évtől drónokkal, ettől az évtől pedig egy magánrepülőgéppel is ellenőrzik a megyét.

Kevesebb a parlagfű

„Bár az időjárás különleges volt, mind a tavaszi aszály, mind pedig a nyár közepén megérkezett nagy mennyiségű csapadék azt sugallotta, hogy sem a vegyszerezés, sem pedig a mezőgazdasági munkálatok nem tudják kellően gátját szabni a parlagfűnek, viszont szerencsére azt kell megállapítanunk, hogy a parlagfű az idén kevesebb mennyiségben van jelen a tarlókon, illetve a mezőgazdasági területeken” – ismertette dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Dokumentálják a területeket

A szakemberek a parlagfüves területeket bemérik, jegyzőkönyvezik és lefotózzák, ezek a dokumentumok a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. Az ellenőrzés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket és táblaszéleket is dokumentálják. A kormányhivatal az idei esztendőben is többször felhívta a gazdálkodók figyelmét a védekezés fontosságára és arra, hogy a szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás elvégzése.