Házszámtábla-ellenőrző akció – Már száz esetben intézkedtek
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete 2023. április 11-től az év végéig mindenre kiterjedő házszámtábla-ellenőrző akciót hajt végre. Az elmúlt időszakban eddig 30 utcát jártak végig és mintegy 100 esetben intézkedtek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az üresen álló telkek vagy ipartelepek sok esetben nincsenek számmal ellátva, de ugyanez mutatkozik az építkezéseknél is. Pozitív változás azonban, hogy a lakóépületeknél már csekély számban mutatkozik ez a probléma. Viszont előfordul, hogy rossz a házszám, vagy olyan helyen van elhelyezve, ami nem látszik az utcáról.

 

– Eddig 30 utcát sikerült nagyjából végigjárni, felderíteni az ottani állapotokat. Alapvetően azt állapítottuk meg, hogy az üres telkeken, vagy építkezési területeken általában nincs házszám kitéve. Ilyenkor elsősorban felszólítást alkalmazunk, vagy a helyszínen beszélünk a tulajdonossal, vagy postán küldünk értesítést, és felszólítjuk arra, hogy 1-2 héten belül pótolja a hiányosságot. Magánházaknál általában az a hiba szokott előfordulni, hogy rossz házszám van kitéve, vagy nem megfelelő helyen van, ilyenkor a felügyelők szintén vagy a helyszínen beszélnek a tulajdonossal, vagy értesítést hagyunk, levelet küldünk. Adunk határidőt, hogy pótolhassa a hiányosságot, ezután visszaellenőrizzük a helyszínt, ahol a felügyelő eldönti, hogy sikeres volt-e a pótlás, ellenkező esetben értesítjük a hatóságot, aki eldönti, mi a megfelelő szankció – tájékoztatta szerkesztőségünket Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet-vezetője.

Az ellenőrzés során a felügyelők nemcsak azt vizsgálják, hogy van-e házszám az ingatlanon, hanem azt is, hogy a megfelelő szám legyen kihelyezve, továbbá az útról jól látható módon, igényes kivitelben. A házszámtáblát az ingatlan főépülete vagy egyéb épülete homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetén a kerítésen vagy az ingatlan más műszaki objektumán kell elhelyezni. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete az év végéig ellenőrzi a házszámtáblákat, 1150 utca vár még rájuk a városban az akció során.