Házhoz hívható lomtalanítás – Online, személyesen és telefonon is igényelhető

Február elsejétől lehet jelentkezni a házhoz hívható lomtalanításra. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. március 31-ig fogadja az igényeket, amelyet a legegyszerűbben a honlapjukon keresztül lehet leadni. Fontos azonban kiemelni, hogy nem mindent szállítanak el a házhoz menő lomtalanítás során, így például építési-bontási, elektronikai, veszélyes vagy ipari-mezőgazdasági tevékenységből származó hulladékot nem vesznek át a társaság munkatársai.

Korábban megszokott látvány volt a lomtalanítás idején, hogy Nyíregyháza egy igazán szemetes arcát mutatta néhány napig. Az ingatlantulajdonosok kirakhatták a már nem használt, megunt tárgyaikat, amiket a hulladékkezelő társaság elszállított. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 2020-ban vezette be a házhoz hívható lomtalanítást, hogy a korábbi megoldást egy sokkal rendezettebb váltsa fel.

Új, rendezettebb módszer

A probléma ott adódott ezzel a módszerrel, hogy a hulladék kihelyezése és a begyűjtés időpontja között eltelt egy idő, amikor a kihelyezett lom gazdátlanul állt és így nagyon sok illetéktelen személy birtokába kerülhetett, akik jobb esetben elszállították vagy rosszabb esetben a helyszínen szétszedték és ezzel jelentős mértékű környezetkárosítást okoztak. A város köztisztasági összképe is rettenetes módon romlott. Úgy gondoltuk, hogy zökkenőmentessé tesszük ezt a folyamatot és bevezettük 1–2 évvel ezelőtt a házhoz hívható lomtalanítást, ami abban valósul meg, hogy a honlapunkon közzétett időpontokra lehet regisztrálni az ingatlantulajdonosoknak, ingatlanhasználóknak” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Időpont-egyeztetés egyszerűen

Legegyszerűbben a hulladékkezelő társaság weboldalán lehet időpontot foglalni, itt települések szerint lehet keresni, Nyíregyházán belül például 41 darab naptár érhető el, városrészekre lebontva. Az időpontfoglalásra kattintva választhatunk hétköznapi, illetve szombati lehetőségek közül. A házhoz hívható lomtalanítást lehet még személyesen, e-mailben és telefonon keresztül kérni, február elsejétől március 31-ig várják az ügyfelek igényeit.

Ki igényelheti?

Minden egyes ilyen igényt megvizsgálunk és minden egyes ingatlanhasználót megkeresünk személyesen vagy telefonon, hogy az időpontról egyeztessünk. Feltétele a lomtalanításnak az, hogy jogosult legyen az ingatlanhasználó arra, hogy beregisztrálja magát. A jogosultság abban nyilvánul meg, hogy bejelentkezett a közszolgáltatás alá. Fontos az is, hogy az az ingatlan, ahol a lomtalanítást meg kell szervezni, ott ne legyen szüneteltetve a szolgáltatás” – tette hozzá a cégvezető.

Hasznos tudnivalók

Az új módszer értelmében nem szabad közterületen hagyni a hulladékot, azt mindenkinek a saját ingatlanán kell tárolni. Az illegális hulladéklerakás szabálysértési eljárás megindításával jár. Ha az ügyfél és a társaság megegyezett a házhoz menő lomtalanítás időpontjáról, fontos tudni, hogy a hulladék átadójának vagy az általa előre meghatalmazott személynek köteles a lomtalanítás időpontjában a helyszínen tartózkodnia. A lomtalanítás során bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban tudnak elszállítani, műanyag medencét, játékokat, textilt, ruhaneműt zsákolt, dobozolt, kötegelt állapotban vesznek át a társaság munkatársai, valamint háztartásonként négy darab személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumit. A szolgáltatás során ezek maximális mennyisége nem haladhatja meg a 2 köbmétert. A maximális mennyiségen felüli lomokat személyesen a hulladékudvarokba vihetik el az ügyfelek vagy külön szolgáltatásként kérhetik az elszállítását otthonról. A házhoz hívható rendszerben építési-bontási, elektronikai, veszélyes vagy ipari-mezőgazdasági tevékenységből származó hulladékot nem vesznek át az ingatlantulajdonostól. A szolgáltatást társasházak is igénybe vehetik. A részletes lomtalanítási tájékoztatót mindenki eléri az eakhulladek.hu oldalon.