Hazai és külföldi fellépések előtt a Cantemus

Budapesti fellépésekre készülnek ezekben a napokban a nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád tagjai. Tavasszal több koncertet adnak a fővárosban. De az énekkarok számára a nyár is bővelkedik programokban.

 

KÜLFÖLDI FELLÉPÉSEKKEL TELIK A NYÁR

 

Az első külföldi helyszín Macedónia lesz, ahol a Cantemus Gyermekkar 10 napot tölt el. A vegyeskar Spanyolországba készül, majd Franciaországban turnézik a nyár közepén, júliusban egy nemzetközi versenyen vesznek részt. A leánykar Távol-Keletre utazik, Japánban Tokyo és Osaka környékén 8 hangversenyt adnak, az énekkar aztán Dél-Koreába repül, ahol a World Vision Fesztivál vendége lesz. A dél-koreaiak később visszaadják a magyar kórus látogatását, augusztus végén Nyíregyházára érkezik a távol-keleti kórus. A szabolcsi megyeszékhelyen ugyanis ebben az évben is megrendezik a Cantemus Kórusfesztivált, amelyen számos külföldi kórus képviselteti magát.

 

TAPASZTALATSZERZÉSRE IS JÓK A KÜLFÖLDI UTAK

 

Szabó Dénes karnagy azt mondja: a kóruscsalád annyi meghívást kap, hogy az összesnek eleget sem tud tenni, a programok közül a nívósabb fesztiválok mellett döntenek. A nyíregyházi énekkaroktól külföldön a szakma sokat tanul, de egy-egy fesztiválon ők is szereznek tapasztalatokat.

– A kiemelt fesztiválokon, versenyeken nagyon jól felkészült énekkarokkal találkozunk, amelyektől mindig el lehet lesni valamit, ha más nem, akkor a repertoárjukból, amit mi nem ismerünk, a legszebb dalokat megszerezzük magunknak – mondta Szabó Dénes, Kossuth-díjas karnagy. – De azt is tanulhatjuk, hogyan kell egy-egy versenyről kiválogatni a legjobb énekkarokat, hogy azok később a nyíregyházi közönség előtt is bemutatkozhassanak. Érkeztek már így kiváló énekkarok a városba, például Ukrajnából a híres vegyeskar, vagy Észtországból a férfikar, minden évben találkozunk olyan kórusokkal, amelyeket örömmel idehozunk. Ez is egyfajta tanulság.

 

NYÍREGYHÁZÁTÓL TANULNAK A JAPÁN SZAKEMBEREK

 

A Cantemus Kóruscsalád nyár után sem pihen. Ősszel többek között japán vendégeket fogadnak. Egy japán művészeti középiskola zenetanárai több mint 10 éve újra és újra eljönnek Nyíregyházára, hogy az itteni énekkaroktól tanuljanak.

F. A.