Hazaért Tokióból Helebrandt Máté
Fotó: Trifonov Éva

Helebrandt Máté a 17. lett 50 km-es gyaloglásban a tokiói olimpián. 3:57:53-as idővel teljesítette a távot Szapporóban. A harmadik olimpiáján induló nyíregyházi gyalogló a mezőny második felében gyalogolt a verseny elején, majd fokozatosan előrébb tört. Öt kilométernél a 30., 15-nél 40. volt, 40 kilométernél viszont már huszadik, a célba pedig a 17. helyen érkezett.

A Tokióból hazaérkezett Helebrandt Mátét köszöntötte a Nyíregyházi Sportcentrum és a Nyíregyházi Élsport Kft. kedden délelőtt. Az atléta teljesítményét dr. Mohácsi Máté, a Nyíregyházi Élsport Kft. ügyvezető igazgatója méltatta. 

„Szuperlatívuszokban tudok csak nyilatkozni az eredményeiről, abban egyeztünk meg, hogy hozza ki magából a maximumot, ezt nem tudjuk milyen helyezéssel fog párosulni, hiszen extrém körülmények voltak, de azt gondolom, hogy elégedett lehet ő is, a klubja, a város, és én is. Büszke vagyok rá, ez a 17. hely nagyon szép eredmény.”

A háromszoros olimpikon a sajtótájékoztatón elmondta, elégedett a helyezésével, és a versenykörülmények ellenére is a maximumot nyújtotta Tokióban.

„A helyezést nagyon nehéz megjósolni verseny előtt, ez az eredmény most a világ legjobb 60 versenyzője között egy 17. helyre volt elég. Úgy értem haza, hogy talán a 3 olimpia közül most értem el a legjobb eredményt.”

A következő időszakban az Európa-bajnokság és a világbajnokság mellett a 2024-es, párizsi olimpia is a felkészülési tervek között szerepel.