Hátfájdalom? Derékpanasz? Gerinctorna!

Hétfő, 17.00. Zrínyi Ilona Gimnázium. Piros, zöld, sárga, kék és megannyi színben rikító polifoamok sorakoznak egymás mellett az iskola tornatermében, ahol lassan helytálló lesz a gyakran használt mondás: egy tűt sem lehet elejteni. Legalábbis a Mozdulj Nyíregyháza! egyik programján, a gerinctornán biztosan nem, ugyanis a Human-Spektrum Bt. gyógytornászának instrukcióira, hétről hétre több tucatnyian tornáznak együtt. Vannak, akik már régi ismerősként üdvözlik egymást, de mint kiderült, újak is szoktak szép számmal bekapcsolódni a programba. Korhatár pedig nincs. Legyen szó gyerekekről, tinikről, vagy már nyugdíjas éveiket élő szépkorúakról, együtt sajátítják el a gyakorlatokat.

A HELYTELEN TESTTARTÁS ELLEN

Éva a kezdetektől bekapcsolódott a programba. Mint megtudom tőle, napi nyolc órában ülőmunkát végez, és rendszeresen jelentkezik nála hátfájdalom. Ráadásul az orvosa is tanácsolta neki, hogy lehetőségeihez mérten, minél többet mozogjon.
– Egyedül nem szeretek tornázni, meg nincs is bennem annyi kitartás, hogy otthon, a szobában végezzem a gyakorlatokat. Így legalább jó, hogy társaságban vagyok. Az első óra előtt tartottam attól, hogy kik lesznek ott, de nagyon tetszik, mert mindenféle korosztályból vannak résztvevők. Itt mindenki tegeződik, azt is elfogadják, ha elfáradok a gyakorlat közben és egy kicsit pihenek. A legfontosabb pedig számomra az, hogy az órák után mindig jobb a közérzetem és azóta már arra is figyelek, hogy helyes legyen a testtartásom.
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben a helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett azonban – helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazása – elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. Ezt segítik az órákon végezhető gyakorlatok is, ahol a hátizmok erősítése mellett a has- és a csípőizmokat is megmozgatják.

MOZDULJ NYÍREGYHÁZA! GERINCTORNA ÓRÁI

Hétfő és szerda 17.00–18.00, Zrínyi gimnázium, kedd 17.30–18.30, Sóstóhegy, általános iskola tornaterme, csütörtök 18.00–19.00, Nyírszőlős, általános iskola tornaterme.

(Szerző: Bruszel Dóra)