Határon innen és túl

Városunk vezetése az elmúlt hónapokban is nagyon aktívan „ajánlotta” Nyíregyházát a környező országokban, egyben fogadtuk az onnan érkező delegációkat. A Nyíregyházi TDM szervezete, a Nyírség Turizmusáért Egyesülettel karöltve, számos testvér- és partnervárosban népszerűsíti a várost és térségét. Ezek az együttműködések azonban nemcsak a turisztikáról szólnak, hanem művészeti, kulturális, sőt gazdasági kapcsolatok terén is hasznosak. Így volt ez például nemrégiben a lengyelországi Rzeszówban is, ahol a dr. Kovács Ferenc polgármester vezette delegáció, potenciális turisztikai befektetőknek ajánlotta a szabolcsi megyeszékhelyet. Több mint húsz vállalkozó érdeklődött a városunkban rejlő lehetőségek iránt. De az év első felének programjaiba belefért Kolozsvár és Eperjes is, miközben Szlovákiából, Lengyelországból, Izraelből és Ausztriából is fogadtunk városvezetőket, diplomatákat. Dr. Kovács Ferenc polgármester az eddigieken túl új lehetőségeket is lát a meglévő kapcsolatok erősítésében: – A 2014–20-as európai uniós fejlesztési időszak számtalan pályázati kiírást és lehetőséget jelent, közvetlen brüsszeli forrással. Több helyszínen tárgyaltam arról, hogy ezek kapcsán közösen pályázhatnánk, akár több testvér- és partnervárossal karöltve, amelyek a szélesebb körű együttműködést is elősegíthetik. Nyitottságot tapasztaltam, s reméljük, a szándékok több projektben testesülhetnek majd meg, szorosabbra fűzve a szálakat minden téren. S annak is nagyon örülünk, hogy ezekből a térségekből egyre több vendéget fogadhatunk Nyíregyházán, akik pihenésük után jó hírünket viszik országukban. Az elégedettségi felmérések alapján ugyanis sokkal többet kapnak nálunk az előzetes várakozásaikhoz képest, és szívesen visszatérnének hozzánk, vagy ajánlanak bennünket.

Testvérváros:
Ungvár (Ukrajna), Eperjes (Szlovákia), Kajaani (Finnország), Iserlohn (Németország), St Albans (Anglia), Rzeszów (Lengyelország), Kiryat Motzkin (Izrael), Szatmárnémeti (Románia), Harbin (Kína).

Partnerváros:
Beregszász (Ukrajna), Nagybánya (Románia), Ivano-Frankivszk (Ukrajna), Sankt Pölten (Ausztria), Massy (Franciaország), Bayonne (Franciaország), Kolozsvár (Románia), Munkács (Ukrajna), Prága X. kerület (Csehország), Máramarossziget (Románia), Gorlice (Lengyelország).