Határmenti múzeumi pályázat - ásatások, digitális és virtuális tervek

Az Interreg Románia – Magyarország Európai Regionális Alap támogatásával december 1-jén indult sikeres pályázat vezető partnere a nyíregyházi Jósa András Múzeum, kik már a ’90-es évek végétől ápolnak szakmai kapcsolatokat, és bonyolítottak közös projekteket a szatmárnémeti Megyei Múzeummal. A konzorcium tagja lesz még a 18 hónap során a csengeri önkormányzat, a geszterédi Aranyszablya Társaság, Tasnád város és Vetés település.

Szabó Tamás, Nyíregyháza MJV kulturális referense így részletezte a pályázat céljait:

A határon átnyúló együttműködési programok kiemelt céljának határozta meg mind az Európai Unió, illetve minden ország, aki csatlakozott hozzá, hogy a határon átnyúló kulturális együttműködéseket is megerősítse. Nagyon fontos, hogy az anyaországon túl élő magyarok számára is ezen programon keresztül a magyar kulturális értékeket, örökségeinket tudjuk bemutatni, illetve az egyes intézményeknek a tapasztalatcsere mellett sikerül előállítaniuk majd egy olyan adatbázist is, melyen keresztül közösen tudják kutatni a határ mindkét oldalán a fellelt kulturális örökségek leírását.

Így lesz közkincs a Jósa András Múzeum milliós gyűjteménye, határon túl is elérhető nemcsak kutatók, de az érdeklődők számára is. A digitális adatbázis kezeli majd a Múzeum régészeti, történeti, néprajzi, képző- és iparművészeti anyagát. Egy tervezett múzeumtörténeti tárlat egyik újszerű attrakciója a holopiramis kiállítás, de virtuális bemutatók is elérhetők majd a múzeum weboldalán. Készül oktatófilm és szerveznek nemzetközi szakmai konferenciát, többek között az erdélyi középkori templomok kutatásáról is rendeznek majd fórumot. Régészeti oktatófilm és népszerűsítő kiadványok is a tervek között szerepelnek.

Több ásatást is fogunk végezni. Egyiket Császló község határában, ott egy császárkori temetőt szeretnénk megtalálni, illetve egy népvándorlás kori temetőt. Ehhez kapcsolódóan lesz régészeti tábor, illetve Geszteréd határában egy császárkori halom történetét fogjuk kutatni.  - mesélt a pályázat részleteiről Pintye Gábor, a Jósa András Múzeum régésze.

A digitális kor múzeumi látogatójához új utak vezetnek, ezért keresik helyüket a múzeumok aktívan az információs társadalomban. Az értékek , tárgyak, információk széles körű elérése kiemelt feladat, melyhez 390 ezer 775 eurót biztosít a partnerek számára az uniós pályázat.

Matyasovszki Edit