Határidő: szerda 16 óra

Fiatal felnőttek, családapák és családanyák ülnek az iskolapadba. Ők már a szeptemberben indult ingyenes képzés résztvevői. Kétszer 10 hónapon keresztül hetente 3-4 alkalommal ingyenesen sajátíthatják majd el a választott szakma csínját-bínját. A Nemzeti köznevelési törvény döntése értelmében, igazodva a piaci igényekhez, a cél versenyképes szakmai képzés biztosítása a tanulni vágyók számára. A Nyíregyházi Szakképző Centrum országosan is egyedülálló módon tíz tagintézményt foglal magába.

 

10 intézményben 88 ingyenes szakma

 

Oktatási intézményeiben 88 szakmát sajátíthatnak el a nyíregyházi, tiszavasvári és tiszalöki tagiskolákban a tanulni vágyó fiatalok. A központ felnőttképzési tevékenységet is végez a szakmai képzésbe bekapcsolódó álláskereső, szakmát váltani kívánó, valamint új szakmát szerezni vágyó felnőttek számára. Ennek keretében idén szeptembertől mindenki ingyenesen szerezheti meg első és második szakmáját is esti, valamint levelező tanrendben. Bár a szeptemberi képzés már elindult, szerda 16 óráig fogadják még a jelentkezéseket, emelte ki Pájer Attila a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese. A főváros után az országban legtöbben, összesen 908-an jelentkeztek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum képzéseire. A választható szakmák közül a legtöbben idén a szociális gondozó, a vegyipari technikus, a fodrász, a tetőfedő, valamint a szakács szakmákat találták vonzónak. Ugyanakkor megfelelő számú jelentkező hiányában a varrónő, valamint a gépipari technikus képzések felnőttoktatás keretében nem indultak el.

 

Munka mellett szakmát

 

A szakképesítés megszerzése a gazdálkodó szervezetek számára is előnyökkel járhat, munkatársaikat ugyanis ingyen iskolázhatják be. Mindössze tanulói szerződést kell kötniük a kamarával. A szakképzési centrum weblapján valamennyi szakképesítés, illetve azok az oktatási intézmények is megtalálhatók, ahol a képzések zajlanak.

 

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

 

Jelentkezni szeptember 30-án 16 óráig személyesen az érintett intézményekben, vagy a szakképzési centrumban lehet, ahol regisztrációt követően vagy telefonon, vagy e-mailben tájékoztatják majd az érintetteket.

 

Februárban keresztfélév

 

Azok akik a szeptemberi kezdéssel nem jutottak be egyetlen képzésre sem, január 31-ig újra benyújthatják jelentkezési kérelmüket.

Piszár Tünde