Határidő előtt készültek el a kivitelezéssel

A projekt keretén belül egy több évtizedes probléma oldódik meg Nyíregyházán. Nagyobb esőzések idején a belvíz milliós nagyságrendű károkat és súlyos közlekedési akadályokat okozott. Ennek megoldására az önkormányzat 2013-ban elkészíttette „Nyíregyháza Város Komplett belvíz- és csapadékvíz-elvezetési koncepcióját”, ebbe illeszkedik bele ez a pályázat is, amely Nyíregyháza négy területén valósul meg. A Tüzér utcán, a Tünde utcán, a Lujza-Alma utca területén és a Malomkertben, ahol a beruházás befejeződött és október 13-ával megtörtént a műszaki átadás-átvétel. Itt tartott helyszíni szemlét dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, aki elmondta, elégedett a látottakkal. Hozzátette, egy új korszak kezdődik, a száraz garázsok és pincék korszaka.

További képekért kattintson a fotóra!

– Itt nyolcvan centis víz állt, lehetett látni a salétrom vonalat, nagyon remélem, hogy ennek végérvényesen vége. Az a legjobb érzés, mikor elégedett lakosok jönnek ide hozzám, és mint az előbb is, Berecz úr a lakók nevében köszönetet mondott, és kérte, adjam át mindazoknak, akik ezen dolgoztak, azt gondolom, hogy ez a legnagyobb elismerés – mondta.

A megvalósult 4 db vasbeton szerkezetű záportározó blokk több mint 330 köbméter csapadékvíz tárolására alkalmas. A záportározó blokk csapadékvíz-elvezető rendszerbe történő rákötése és a terület helyreállítása megtörtént, így a 2016. október 25-ei határidőt megelőzően átadásra kerültek a beruházással érintett parkolók az ott élő lakosok számára. A Tüzér utca területén a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése megtörtént, elbontásra kerültek a meglévő beton csőcsatornák és helyettük nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák kerültek beépítésre. A nyílt medrű árkok visszatöltéséhez több száz köbméter megmozgatására volt szükség, és a felbontott útpálya szerkezet is helyreállításra került. A Lujza utca, Alma utca és a Tünde utca területére a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárások folyamatban vannak, ott a kivitelezési munkálatok 2017 tavaszán kezdődhetnek meg, és várhatóan 2017 augusztusában fejeződnek be. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzatból kerül finanszírozásra.

                                                                                                                                    

Kanócz Rita

(Fotó: Szarka Lajos)