Hatalmasat ugrott az ingatlanvásárlási kedv – Közel 650 új otthont teremtenek Nyíregyházán

Nem csak a fővárosban dübörög a lakáspiac. 2017 év eleje óta Nyíregyházán is egyre többen keresik az ingatlanokat, az emelkedő tendencia pedig úgy tűnik, idén sem áll meg. Az Otthon Centrum vezető elemzője, Soóki Tóth Gábor által készített elemzés szerint 2018-ban 160 000 adásvétel várható országosan, amiből a vidéki nagyvárosok jelentős részt fognak képviselni. Minden 1000 lakosra jut majd 20–22 adásvétel, tehát 2000–2200 között várható az adásvételek száma 2018-ban Nyíregyházán. Ez a szám a soproni és a szegedi értékekhez hasonló.

Legkeresettebbek a téglalakások

A 2017. évi négyzetméterárak 2016. évhez viszonyítva egyértelműen növekedtek minden típusú lakóingatlan esetében Nyíregyházán. Legkeresettebbek a téglalakások, itt a növekedés 28,5 százalékos volt, az átlagos négyzetméterárak 225 000–260 000 forint között mozogtak. A panel szerkezetű lakások esetében 24 százalék növekedést hozott a 2017-es év, a négyzetméterárak 195 000–210 000 forint között voltak – tudtuk meg Sereginé Jánvári Enikő irodavezetőtől.

Egyre népszerűbb Örökösföld és a Jósaváros

Elsősorban a belvárosi lakásokat keresik az érdeklődők, de hatalmasat ugrott – az előző évekhez képest – a vásárlási kedv a jósavárosi és örökösföldi ingatlanok esetében is.

A családi házaknál is árnövekedést figyelhettünk meg, de a kereslet ezeknél a típusú ingatlanoknál lényegesen alacsonyabb, mint a társasházi lakásoknál. A téglaépítésű családi házak négyzetméterára 2017-ben 180 000 és 220 000 forint között volt megfigyelhető, ami 2016-hoz képest közel 22 százalékos növekedést jelent. A lakások esetében az átlagos értékesítési idő 1,5-2 hónap, míg családi házaknál ez 6-7 hónap között mozog.

Megjelentek az ingatlankereskedők

Nyíregyháza kertvárosi részein szeretnénk lakást venni a párommal, de hihetetlenül megemelkedtek az árak. A legrégebbi vályogházat, amire még rengeteget kellene költeni is, bőven az ár felett kínálják. A sorházak ára is a duplájára emelkedett, ráadásul kevés eladó van belőle Nyíregyházán. Az a lakás, ami nagyon jó, azonnal elkel, ráadásul nem egyszer botlottunk bele ingatlankereskedőkbe is. Ők rögtön lecsapnak a lakásokra, kifestik, majd sokkal magasabb áron továbbértékesítik.

– hangsúlyozta egy városlakó.

Az irodavezető azt mondja, az elmúlt évben a nyíregyházi adásvételek száma is növekedett az emelkedő négyzetméterárak mellett, 2018-ra ezért további darabszám- és árnövekedés várható.

Nőhet a lakásszám is

Míg tavaly országosan 15 ezer körüli lakás készülhetett el, idén még látványosabb lehet a felfutás, és akár 25 ezerrel nőhet a lakásszám. Nyíregyházán az elmúlt évben közel 650 új lakás építése kezdődött el. A szakemberek szerint hosszabb távon attól függ az építkezések mennyisége, hogy fennmarad-e a kedvezményes forgalmi adó. Éva Péter, a Polgármesteri Hivatal Építésügyi Osztályának vezetője elmondta, tavaly 402 lakásépítést engedélyeztek, ezek jellemzően társasházak, de egyszerű bejelentéssel több mint 240 lakás építése indult el, tehát közel 650 új otthont teremtenek az emberek. Egyszerű bejelentéssel 40 bővítésről, átalakításról tudnak, ez is bizonyítja a folyamatos fejlődést.


Bruszel Dóra