Hat újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor

Újabb online sajtótájékoztatót tartott hétfőn 11 órától az operatív törzs a fővárosban. A tájékoztatón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

A sajtótájékoztatón a kormányfő az első gazdasági akcióterv után újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be.

A taxisok után további kisvállalkozók kapnak adómentességet. A korábbi kedvezmény kiterjed a 81480 kata adózóra. Emellett a március elseje előtt keletkezett kata adótartozásokat csak a veszélyhelyzet után kell az érintetteteknek kiegyenlíteni.

Tovább mentességet kapnak a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt, felfüggesztik a kilakoltatásokat és lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat is. Ezeket szintén a veszélyhelyzet után kell majd befizetni.

A rendkívüli jogrend idején a gyes-en, gyed-en lévő édesanyák státuszát rögzítik, így az ellátást azok is kapják, akiknek ebben az időszakban járna le az ellátás – jelentett be a kormányfő.

Hozzátette:

Nehéz időszak előtt állunk, ami mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván. Emberi életeket menthetünk meg, minél többen teszünk erőfeszítéseket, annál több életet menthetünk meg. Az összefogás ideje érkezett el a széthúzás és viták helyett. Erre kérem képviselőtársaimat is a parlamentben.

– emelte ki Orbán Viktor.

Újabb védőfelszerelések érkeznek

A miniszterelnök kitér arra is, hogy már tizenként napja hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet.

Jelenleg a vírus terjedésének második szakaszában vagyunk, de gyorsuló lépéseket teszünk a tömeges fertőzések felé – mondta.

A ténylegesen megfertőzöttek száma lényegesen nagyobb, mint a 167 igazoltan fertőzött.

Az igazoltan betegek közül 108 hordozó van, akik nem mutatnak tüneteket, nem betegek. 27-en viszont tüneteket mutatnak, betegek. 9-en pedig nagyon beteg, kórházi, intenzív ellátásra szorulnak. Meggyógyulhatnak, de komoly veszélyben vannak – fűzte hozzá a kormányfő.

Hét halálos áldozatot is követelt a koronavírus, akik közül öten szív-, érrendszeri és cukorbetegségben szenvedtek, mellettük pedig vastagbél, illetve daganatos betegségben szenvedő fertőzöttek is voltak. Az elhunytak átlagéletkora pedig 69 év volt.

Orbán Viktor kiemelte: a védekezésben 1 millió 500 ezer darab védőmaszk áll rendelkezésre, de héten már 80 ezerre nő a magyar gyártói napi kapacitás, emellett 20 millió pár védőkesztyű, 170 ezer védőruha és 2560 darab lélegeztető áll rendelkezésre.

Mindezeken felül azonban újabb és újabb szállítmányok érkeznek védőfelszerelésekből Magyarországra.

 

Forrás: hirado.hu