Harsányi Gábor Nyíregyházán játszik

– Valóban nem vagyok egy operett­karakter, mégis játszottam két operettben is az elmúlt időszakban. A Marica grófnőben Kudelka bácsit, a Cirkuszhercegnőben Gyula bácsi, a főpincér szerepét kaptam. Pankotay Péter rendezte ez utóbbi előadást, és ő hívott engem Nyíregyházára is, aminek nagyon örültem – nyilatkozta szerkesztőségünknek a ma is aktív, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész.

Maradt a prózánál

– Egyáltalán nem áll távol tőlem a zene, sőt ebben a műfajban kezdtem a pályámat, a „Rézmozsarat vegyenek” dallal megnyertem egy fesztivált. Hívtak annak idején az Operettszínházba, de én a prózát választottam. Évtizedekig játszottam a Tháliában, majd jött a Nemzeti Színház, s innen mentem nyugdíjba. Persze ma is foglalkozom a hangommal. Na, nem járok énekórákra, de vannak korrepetitorok, akikkel skálázom, és „hangedzem” velük. Kell is, hiszen minap is Miskolc mellett játszottuk a Cirkuszhercegnőt. Más napokon pedig a szinkronban vagyok, amerikai filmeket csinálunk, most Robert Redfordnak és Dustin Hoffmannak adom a hangom.

Ki ne ismerné?

– Persze, hogy megismernek a fiatalok is a színpadon, hiszenü az Egy óra múlva itt vagyok, illetve a Jó estét nyár, jó estét szerelem elő-előbukkan egyik-másik tévécsatornán.
Azt vallom, hogy a színésznek végletektől végletekig kell élnie. Láng Vincétől a görög diplomatáig, vagy Nerótól Amanda Learig... és A palacsintás királyig. Ezen nőttek fel az unokáim, s most csinálunk belőle egy színpadi változatot. Szép életmű áll mögöttem!

Aktív nyugdíjas

– Ám aktív nyugdíjasként újabb bemutatóim is készülnek. A Szerelmes komédiások után újabb vígjátékot írtam. A Nejem a Neten, avagy család az interneten Győrben születik meg Magyar Attila rendezésében. Játszik benne Cseke Katinka, Nyertes Zsuzsi, és fiatal tanítványaim az újpesti iskolából. Alapvetően színész vagyok, de szívesen kalandozom, hisz ott van az én szerelmem, az írás! Most újítjuk fel néhány év után – a 60. évfordulóra – az ’56-os musicalt, a Pesti srácokat. Októberben, a XIII. kerületben, a RAM-ban lesz a bemutatója, és közben, ha jön a pocak, tapadnak a hurkák, akkor lemegyek mozogni, karatézom. Általában megvernek – mondja nevetve Harsányi Gábor –, és akkor hazamegyek.

(Szerző: Matyasovszki Edit)

(Fotó: internet)