Háromszázmillió műanyag zacskóba fullad bele Magyarország

Az Európai Unió friss irányelve alapján a tagországoknak 2019 végére meg kell felezniük a műanyag zacskók éves felhasználását vagy fizettetniük kell a fogyasztókkal értük. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó nejlonzacskó-felhasználás 30 darab. Ez nem tűnik soknak, de ha beszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent. Egy másik kimutatás szerint Magyarországon egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy. A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használjuk, az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 milliárd műanyag zacskót gyártanak le évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.
A műanyag zacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem, vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják, ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 200–1000 évig szennyezhetik a bolygónkat.

Egyéni felelősség is

A Médiaunió 2016-os kampányának célja, hogy megértesse az emberekkel egyéni felelősségüket a Föld szennyezésében, és hogy döntéseikben szemponttá váljon a környezetvédelem. A környezet védelme egyáltalán nem ördöngősség, nem bonyolult feladat, amely meghaladná bárki erejét. Olyan pofonegyszerű döntéseket kell csak meghozni, hogy „nem veszem meg a nyolcadik pöttyös ruhát, nem pazarlom az áramot, viszek táskát a bevásárláshoz és szelektíven gyűjtöm a hulladékot.

Sz. T.

(Fotó: internet)