Három pontos akciótervvel állítaná meg a kivándorlási folyamatot az LMP

Százezrek hagyták el az országot megélhetési problémák miatt, míg az LMP azt szeretné, ha mindenki a szülőföldjén tudna boldogulni – hangzott el a párt szerdai sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt társelnök Nyíregyházán nemzeti tragédiának nevezte az elvándorlást és mértékét, bár elismerte, hogy kicsit növekedett azok száma, akik hazatérnek. E folyamat felszámolásához szerinte óriási szemléletváltásra van szükség a gazdaság- és társadalompolitikában, és az unió szintjén is jelentős változásokat kell generálni. Demeter Márta, a párt társelnökre hozzátette, az uniós választás tétje az, hogy meg kell állítani a kivándorlást. Az LMP ezért három pontos cselekvési tervet dolgozott ki, és a közeljövőben hazahoznák a kivándorolt szakértőket. Ennek része, hogy el kell érni, hogy az uniós pénzek ne csökkenjenek, azok felhasználása transzparens módon történjen, valamint rendbe kell tenni a nagy ellátórendszereket, az egészségügyet, oktatást, a szociális szférát és az államigazgatás számos pontját, továbbá kezelni kell a bérválságot a közös európai minimálbér bevezetésével.

Demeter Márta, az LMP társelnöke kiemelte:

A másik nagyon fontos pont az, hogy kezelnünk kell azt a bérválságot, ami kialakult az országban. Ennek egy fontos pontja, hogy bevezetésre kell kerüljön egy közös európai minimálbér, amely természetesen minden tagállam nemzetgazdasága teljesítőképességéhez mérten kell bevezetésre kerüljön. Az LMP azért fog dolgozni, hogy ez mielőbb megtörténjen az Európai Unióban.