Három Nyíregyházához kötődő hölgy közös kiállítása nyílt a Móricz Zsigmond Könyvtárban
Három Nyíregyházához kötődő hölgy közös kiállítása nyílt a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Három Nyíregyházához kötődő hölgy közös kiállítása nyílt a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Barátságuk egyik pillére az alkotás, a másik Portugália.  Selyemfestés, fotó és akvarell idézi a mediterrán, számunkra egzotikus világot.

 

Selyemkép és lámpa, portugál kék függöny, ékszerek – a nyíregyháziak által jól ismert Molnár Móni alkotások kerültek a könyvtári előcsarnokba. A múlt héten a fametsző alkotótábor grafikusai a kézműves munka mellett álltak ki, ez a mostani is – ahogyan a hölgyek fogalmaznak – lélekmunka a javából.

 Molnár Móni :

Én személy szerint mindent saját kézzel készítek. Úgy a selymeimet, mint az ékszereimet. Minden eredeti, semmi nem másolat. Persze, ez egy folyamatos fejlődést igénylő munka, alázatot igénylő munka. Nem megszokott manapság a digitális korszakban, hogy kézzel dolgoznak az emberek. De én művészetterapeuta is vagyok, és tudom,  nagyon fontos, hogy használjuk a kezünket, használjuk a jobb agyféltekénket. Én így dolgozom otthon.

Eszter kétlaki életet él családjával, és amikor itthon vannak, nagyon hiányzik nekik az óceán. Az amatőr fotós civilben nyelvtanár.

Toldi - Adamis Eszter:

Hobbi szinten fotózom, 16 éves korom óta, tehát ez nekem egy nagyon régi hobbi, nagy szerelem. Két gyermekem van, sokféle művészeti ágban kipróbáltam magam, de számomra ez volt, ami a legkevésbé időigényes, és leginkább visszaadja egy kedves pillanatomnak az értékét, a hangulatát..

Ágotát vélhetően a lisszaboni sárga 28 – as villamos ihlette, mely bejárja az egész várost, utasának módja van szinte bekopogni a szűk és meredek utcák házainak ablakán.

Végső Ágota :

Gyerekkorom óta rajzolok, animációs filmrendezőként végeztem és azóta is ezen a területen tevékenykedem, főleg nemzetközi projektekben. Egy ösztöndíj vitt Portugáliába 2014 végén, és ott kezdtem el akvarellezni. Egy nagyon érdekes baleset folytán – karácsonyra ajándékot szerettem volna a családomnak. Nagyon népszerűek Portugáliában, főleg Lisszabonban a villamos festmények. A közeli családnak festettem pár villamost, aminek akkor sikere volt, hogy rá egy évre újra festettem pár villamost.

Akkora sikere volt Ágota képeinek, hogy ma már  - fénykép helyett - minden utazása alkalmával akvarellben festi meg élményeit.

A három hölgy barátsága egy budapesti, portugál témájú esemény, az Eleven Tavasz után kezdődött,  azóta leginkább Lisszabonban találkoznak, és megbeszélik a következő itthoni kiállítás teveit is. A Móricz Zsigmond Könyvtárban november 22 – ig találkozhatnak Végső Ágota, Toldi – Adamis Eszter és Molnár Móni alkotásaival, a Színspirációk című kiállításon.