Három napig több rendőrt láthat az utak mellett

Mátészalkán, az egyik forgalmas kereszteződésben véletlenszerűen terelték félre az autósokat a rendőrök. Rutinellenőrzést hajtottak végre. A sofőröknek bele kellett fújni az alkoholszondába, és be kellett mutatni, hogy a fényberendezések megfelelően működnek-e. Közben azt is vizsgálták, az autók utasai bekötötték-e magukat, kiskorú esetén használják-e a gyermekülést. Az autósok szerint nem baj, ha a rendőrök rendszeresen ellenőrzéseket hajtanak végre.

– Szerintem a lehető legjobb megoldás, mert sajnos egyre több a közúti baleset, illetve azt gondolom, hogy nemcsak a saját, hanem elsődlegesen azok testi épségét is figyelembe kell venni, akik velünk utaznak, illetve azokét, akik velünk szemben jönnek-mennek az autóval – mondta Molnárné Ildikó.

Átfogó, közúti ellenőrzést hajt végre mától három napon keresztül a rendőrség. Elsősorban a passzív biztonságtechnikai eszközök használatát vizsgálják. Azt mondják, ezek egy baleset esetén segítenek elkerülni vagy enyhítik a sérüléseket. A rendőri jelenlétet ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában fokozzák az úgynevezett TISPOL akció keretében.

– Ehhez az összeurópai ellenőrzéshez azért csatlakozott a magyar rendőrségen belül a megyei rendőr-főkapitányság is, mert ha bekövetkezik egy közlekedési baleset, akkor nagyon fontos, hogy minél kevésbé súlyos legyen a kimenetele és a passzív biztonságtechnikai eszközök, a biztonsági öv, a gyermekülés vagy a bukósisak ebben nagyban segíthet.

A Híradó információi szerint a nagyszabású megyei ellenőrzések holnap Nyíregyháza belterületén folytatódnak.

Z. Pintye Zsolt