Három hónapos lett a Nyíregyházi Állatpark sörényes hangyász bébije
A Nyíregyházi Állatpark Viktória házának – mely a ritka és különleges állatok gyűjteménye – talán a legfurcsább lakói a sörényes hangyászok.

A Dániából érkezett tenyészpár kölyke ma 3 hónapos, s mára miniatűr mása lett szüleinek. Az érdekes külsejű állat megjelenésére főként a táplálkozás nyomja rá a bélyegét; megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 centiméterre kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is. Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba.

Természetes tápláléka napi több ezer hangya és termesz, s mivel ezt zárt tartási körülmények között nem tudjuk kínálni, speciális hangyásztápot s fehérjekiegészítésként lisztkukacot és darált húst adnak neki a gondozók némi zöldséggel, melyből az apróság is egyre többet fogyaszt.

[REKLAM]

Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást előszeretettel alkalmazza. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, szinte egybeolvad anyjával, s ez kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a ragadozókkal szemben.

Testhőmérséklete az egyik legalacsonyabb az emlősök között, mindössze 32 fok, és hogy alvás közben ne csökkenjen tovább, takaróként használja hatalmas farkát, így Manka, az anyaállat gondos szülőként alvás közben saját farkával takarja be kicsinyét.

SóstóZoo