Három hónapja ellenőrzik a határforgalmat Magyarország schengeni határszakaszán

Három hónap telt el a határforgalom-ellenőrzés Magyarország teljes schengeni határszakaszán történő ideiglenes visszaállítása óta - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a schengeni belső határszakaszon a határellenőrzés szeptember elsejei ideiglenes visszaállítása óta nemzetközi tranzitforgalomban 318 800 teherforgalomban résztvevő járműszerelvény, magyarországi úticéllal pedig 260 569 tehergépkocsi belépését biztosították a rendőrök.

Ismertette: az egyik legforgalmasabb átkelőn, a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál, az autópályán nemzetközi tranzitcéllal 76 066, nemzetközi teherforgalomban magyarországi úticéllal 50 039 tehergépkocsit léptettek be. A magyar-szlovák határon, a rajkai autópálya-átkelőn pedig a nemzetközi teherforgalom számára összesen 127 264 jármű belépését biztosították.

Hétfőn 233 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök azért, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az előírt helyeken. A szabályozás hatályba lépése óta 9910 ilyen intézkedésre volt szükség. Hétfőn a legtöbb esetben, 205 alkalommal azért léptek fel a rendőrök, mert a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken helyi szinten előírt maszkhasználatot nem tartották be az emberek. A tömegközlekedésben és a megállókban 2, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 26 ilyen intézkedésre volt szükség - közölte Kiss Róbert.

Az elmúlt napon a rendőrök négy üzlet ideiglenes bezáratásáról döntöttek, közöttük 30 napra egy fővárosi, IX. kerületi japán étteremben rendelték el, ahol az egyik alkalmazott nem megfelelően viselt e a maszkot, továbbá bezárattak ugyancsak a IX. kerületben egy másik éttermet, valamint egy debreceni bisztrót és egy kozármislenyi pékséget.

Eddig 89 üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 520 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 144 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 376-ban pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalmat hétfőn 239-en szegték meg, 7 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be, 12 pedig nem tartotta be a gyülekezésre, illetve csoportosulásokra vonatkozó tilalmat.

A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 8337 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Hétfőn a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 50 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 6681 alkalommal intézkedtek.

Az elmúlt napon 18 778 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 6179 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 48 171-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3831-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

A járvánnyal összefüggésben március óta 488 bűncselekmény miatt indult eljárás, az ügyekben eddig összesen 97 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette.

Az alezredes igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a zöldségesekre, illetve a vegyes árucikkeket, élelmiszert is kínáló kisboltokra vonatkozik-e az idősek vásárlási sávja. Hozzátette: a védett idősáv alkalmazását a jogszabály az üzlet jellegéhez köti. Ha napi fogyasztási cikket is árul egy üzlet, akkor be kell tartania a védett idősávra vonatkozó szabályozást. Napi fogyasztási cikknek kell tekinteni az élelmiszert, az illatszert, a háztartási tisztítószert, a vegyiárut és a higiéniai papírtermékeket - tette hozzá.

 

Forrás: MTI