Három generáció tanulhat együtt szeptembertől

A molekuláris gerontológiától akár a horgászatig is terjed majd azon témák köre, melyet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara kínál a Generációk Egyeteme címet viselő új programjában. Az országban egyedülállóan szeptembertől indul útjának az újfajta, cseppet sem szokványos egyetem. Egyfajta ötvözetét nyújtja majd a Nyíregyházán eddig már nagy sikerrel folyt Szépkorúak Akadémiájának, valamint a felnőttoktatási képzésnek és a reguláris egyetemi oktatásnak. A cél az ismeretátadás, legyen az csupán érdeklődés szintű vagy komolyabb célú tanulási elképzelés. A képzésekkel három generációt is szeretnének megszólítani: az időseket, a középkorúakat, illetve a fiatalok is. Ez utóbbiak számára jó hír lehet, hogy a tervek szerint későbbi tanulmányaik során is jól jöhet egy-egy itt elvégzett kurzus. Dr. Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja elmondta, arra gondoltak, hogy ha már egy középiskolás elvégez egy kurzust, azt később is tudja kamatoztatni, így ha például a karon tanul tovább, be tudnánk neki azt kreditként a későbbiekben számítani.

Persze ehhez nem elég csupán részt venni a tervek szerint öt előadásból álló kurzusokon. A hallgatóknak a képzések végén egy kisebb vizsga keretében számot kell majd adniuk megszerzett tudásukról. Amennyiben pedig sikerrel veszik a végső akadályt, azt egy, az Egészségügyi Kar átal kiállított oklevéllel tanúsíthatják majd.

A szeptemberben induló képzésekről, illetve a jelentkezés módjáról várhatóan nyártól lehet majd tájékozódni egy erre a célra kialakított internetes felületen.

Az Idősügyi Tanács legutóbbi ülésén is szó volt arról, hogy a szépkorúak szívesen hallgatnának órákat a felsőoktatási intézményekben. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Zadubenszki Norbert