Harmadik alkalommal rendezte meg a Rotary és Nyíregyháza MJV az Integrált Sportversenyt

Harmadik alkalommal rendezte meg a Rotary Club és Nyíregyháza Megyei Jogú Város az úgynevezett Integrált Sportversenyt. A Continental Arénában fogyatékkal élő és ép gyerekek, mintegy százan voltak a sorversenyek és ügyességi játékok résztvevői. 

A tíztagú, vegyes összetételű csapatok a játékon és örömön túl részesei annak a nagy programnak, mely az integrációról szól, vagyis arról, hogy emberek, már gyerekkorban is toleránsak a másik ember képességeivel, betegségeivel, türelemmel elfogadják a másságot. Ennek érdekében alakult a Rotary Clubok ifjúsági tagozata, az Early Act, mely Nyíregyházán a Kazinczy Iskolában működik. 

Horváth Eszter, a Nyíregyházi Rotary Klub Early Act tagja kiemelte:

Jó velük beszélgetni, amúgy kedvesek. Igazából az ilyen gyerekek ugyanolyan gyerekek, mint mi vagyunk. Nem szoktam felettük bíráskodni vagy bármit másképp csinálni, mint az egészséges gyerekeknél. Szeretem őket és örülök, hogy Early Act-os vagyok.

Az ifjúsági tagozatból vannak akik sportversenyeken fordulnak meg, mások a húsvéti programon, vagy a Ki? Mit? Tud? alkalmával. Egy biztos, nem okoz gondot sem most, és nyilván a későbbiekben sem az, ha testi vagy szellemi fogyatékkel élő emberrel találkoznak. Értékelik saját egészségüket, és felelősséggel vigyáznak rá.

Négy helyről, a Bárczi, a Riedens, a Göllesz és a Kazinczy iskolából érkezett a közel száz gyerek, e hagyományos programra.

Pták István, a Rotary tagja elmondta:

Elsődleges célja, hogy a gyerekeket nem csak a közéletben, az iskolákban és óvodákban integráljuk, hanem a sportpályákon is. Olyan sportesemény ez, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek egymást segítve versenyeznek. A Nyíregyházi Sportcentrum segítségével és támogatásával jött létre ez a rendezvény, és minden egyes játék úgy lett összeállítva, melyben minden sérülési foknak megfelelően a gyerekek együtt versenyezhetnek.

A lufis és szlalomos sorversenyek, kötélen vezetett, labdás és ügyességi játékok győztesei az első, a második és harmadiknak járó érmet és sportszereket kaptak ajándékba. Ez alkalomra is igaz a mondás: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.