Harcos példaképek, akik életmódot váltottak
Fotók: Horváth Péter

Egy év alatt nagyon sok minden történhet. Pozíciót vagy munkahelyet válthatunk, betoppanhat az életünkbe egy új szerelem, másik városba költözhetünk, vagy éppen megszabadulhatunk a testsúlyunk felétől, esetleg egy lesújtó orvosi diagnózis után teljes életmódváltásba kezdhetünk. A nyíregyházi Horváth Péternek egy súlyos motorbaleset után mondták azt, hogy örökre el kell búcsúznia a sporttól. Ő azonban nem adta fel, sorozatos edzésekkel újra formába hozta a sérült lábát, és küldetésévé vált, hogy másokon is segítsen.

 

Az egész életed meg tud és meg tudod változtatni, ha van egy célod, ami mellett kitartasz a végsőkig – vallja Horváth Péter komplex életmód tréner, aki szerint bár az év végéhez közeledve hamarosan sokak fejében megszületnek az újévi fogadalmak és megvásárolják a legtrendibb edzőszetteket, várható, hogy ezek végül a szekrény mélyén végzik majd. A tapasztalatok szerint, aki ugyanis – újévi fogadalomként – életmódváltást tervez, annak az elhatározása a végén – az esetek többségében – kudarcba fullad. Az életmódváltás azonban nem lehetetlen.

POZITÍV TÖRTÉNETEK VANNAK SZÉP SZÁMMAL

Péter is sok ilyennel találkozott már, köztük olyanokkal, akik idő előtt feladták és olyanokkal, akik végig is mentek az úton. Pozitív történetek tehát vannak szép számmal, ezeket pedig meg is osztja a közösségi oldalán, példát mutatva arra, hogy bárki el tudja érni a célját, ha kitart mellette a végsőkig.

 

60 KG-OT FOGYOTT LE

– Az egyik ilyen egy fiatalember volt, aki másfél év alatt 60 kg súlyfeleslegtől szabadult meg. A táplálkozását egészében változtattuk meg, a testmozgását pedig heti több alkalomra megemeltük.

 

ÖSSZE VOLT CSAVAROZVA A GERINCOSZLOPA, MÉGIS ŐRÜLETES FEJLŐDÉSEN MENT ÁT

– Szintén nagyon tanulságos annak a hölgynek is a története, akinek össze volt csavarozva a gerincoszlopa és bár több szakembernél járt, mindenki azt mondta, hogy soha életében nem fog tudni sportolni. De nem csak ez akadályozta az életben. Nem bírt leülni a földre, hogy a kisgyermekeivel játsszon, és képtelen volt elmenni a boltba, hogy egyedül bevásároljon. Mikor megkeresett, egy 10–15 oldalas zárójelentést adott a kezembe, amely tartalmazta, hogy milyen problémái vannak. Ennek alapján gyakorlatilag teljes mértékben a „B oldalra” lehetett volna tenni. Ám nem tettük oda, hanem elkezdtünk az alapoktól dolgozni és néhány hónap elteltével őrületes fejlődést mutatott. Később fotót is kaptam tőle, ami azt mutatta, ahogy a gyerekeivel játszott a földön. A célunkat elértük, újra le tudott hajolni és már képes volt elmenni bevásárolni is, majd pedig a szatyrot egyedül kivinni az autójáig.

NEM LÉTEZIK RÁ SABLON

Péter azt mondja, az életmódváltáshoz nem létezik egy jól bevált sablon, szem előtt kell ugyanis tartani, hogy ki milyen élethelyzetből indul és hová akar eljutni, vagyis az edzéstervet személyre kell szabni.

– Egy életmódváltás soha nem megy egyik napról a másikra – vallja. – Vannak olyan szokások, amiket le kell vetkőznünk ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni. Ehhez pedig időre van szükség. Ezért is van ott a szakember, aki segíti és támogatja a klienseit. Viszont a legtöbb esetben még ekkor sem sikerül, mert rengeteg olyan kifogás létezik, ami miatt sokan abbahagyják, nem kapják meg otthon az ehhez elengedhetetlen támogató közeget. Pl.: ha magadnak külön főzöl, akkor az több munka és több pénzbe is kerül. Tudni kell, hogy aki életmódváltásba kezd, az az út során sok nehézséggel találkozik, de pont ez a kulcs: legyen célunk és soha ne adjuk fel.

NEM ÉRDEMES DRASZTIKUS CÉLOKAT KITŰZNI

Ami pedig a célokat illeti, ő egészen drasztikusokkal is találkozott már. Volt, aki hetente több kilogrammos testsúlycsökkenést próbált elérni. Erre az esély pedig bár megvan, a nagyon gyors fogyásnak azonban egészségkárosító hatása van.

– Azt tapasztalom és azt is ajánlom, hogy a gyors fogyást mindenképpen próbáljuk elkerülni. Orvosilag a heti 1 kg testsúlycsökkenés az, ami javasolt, és drasztikus életmódváltásra nincs is szükség. A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy csak akkor és úgy tudnak nagyon nagy eredményt elérni, ha megváltoztatnak mindent az életükben és nem esznek. Ez azonban az egyik legeslegrosszabb dolog. Folyamatosan, lépésről lépésre kell haladni, szakember segítségével.

- Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy amit elérünk eredményt, az nem örök. A fenntartásáért dolgozni kell. Ha a rossz szokások visszatérnek az életünkbe, az a felesleges testsúly, amit leadtunk, elég gyorsan vissza is fog jönni. Építsünk be az életünkbe egészséges szokásokat, legyen rendszeres a testmozgás, étkezzünk egészségesen, és érjük el, hogy ezek ne teherként, hanem természetes folyamatként legyenek jelen a mindennapjainkban.

– Amikor én még gyerek voltam, nem létezett internet, és a számítógépezés helyett az utcán focizással töltöttük az időnket, na meg kerékpároztunk. Ez pedig azóta is végig kíséri az egész életemet, amatőr kerékpárversenyző is voltam ifjú koromban. A sport tehát mindig jelen volt az életemben, de azért lettem edző, mert volt egy nagyon súlyos motoros balesetem, majd aztán életmentő műtét is következett. Azt mondta akkor az orvosom, hogy a sportolástól búcsút kell vennem, mert soha nem leszek rá képes. Én azonban nem tudtam ezt elfogadni és elkezdtem önmagammal foglalkozni. Ennek az lett az eredménye, hogy néhány hónapon belül sikerült a sérült lábamat olyan szintre eljuttatnom, hogy egyforma lett az „egészségessel”. Mikor önmagamon tudtam segíteni, akkor jött a gondolat, hogy más embereknek is lehetne. Elvégeztem a kellő iskolákat és így lettem edző. Azóta ezt tartom a küldetésemnek: a lehető legtöbb embernek segítsek, a programomat pedig a lehető legtöbbekhez eljuttassam.