Hangszert a kézbe! – Interaktív zenei roadshow a VMKK-ban

Az általunk megkérdezett nyíregyházi fiúnak már hét éve szenvedélye a gitározás. Egy zeneiskolában kezdett el megismerkedni a hangszerrel. Azóta már akár napi három órát is képes elmélyülten gyakorolni. Amikor hallott arról, hogy Nyíregyházára érkezik a Hangszert a kézbe! programsorozat, ahol több hangszert is kipróbálhat, nem volt kérdés számára, hogy részt vegyen rajta.

– Az iskolában felajánlották ezt a lehetőséget, hogy lehet jönni. Megragadtam az alkalmat. Mondták, lesz egy csomó gitár, dob, tehát… Én is próbálok zenekarban zenélni, most van egy zenekarom, így mindenképpen megragadtam ezt a lehetőséget – mondta Czimer Roland.

A Hangszert a kézbe! egy nagyszabású, országjáró könnyűzenei "hangszersimogató", interaktív hangszerkiállítás, előadássorozat és oktatási bemutató, amely elsősorban 6-12. osztályos diákokat célozza meg. Helyben kipróbálható, óriási hangszerparkkal, rendhagyó énekórákkal, minikoncertekkel hívja fel a gyerekek, fiatalok, és persze szüleik és tanáraik figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire. A szakemberek közreműködésével kézbe vehetnek és kipróbálhatnak több mint száz hangszert és hangtechnikai berendezést. Külön standon ismerkedhetnek meg a gitárokkal és basszusgitárokkal, a dobokkal, a billentyűs hangszerekkel, az ének- és elektronikuszenei tartozékokkal, valamint a ministúdiókkal.

További képekért kattintson a fotóra!

– Felhívjuk a hangszeres zenére a figyelmet, a fiatalok figyelmét elsősorban, illetve szeretnénk minden gyereknek a kezébe hangszert látni. Nagyon fontos tudni, hogy kevesen, Magyarországon sajnos nagyon kevesen játszanak hangszereken, az európai átlag alatt vagyunk e tekintetben – mondta Andrásik Remo, a  Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára.

A roadshow a Cseh Tamás Program egyik alapprogramjának a támogatásával valósul meg.

– Most Nyíregyházára a kilencedik, ebben az évben elindított alprogrammal jöttünk. Ez a magyar könnyűzenei oktatást segítő alprogram. Ez abból indult ki, hogy még 2015-ben volt egy kutatásunk, ami azt mutatta, hogy azokból lesznek tudatos zenei fogyasztók, tehát azok, akik hajlandók fizetni egy koncertért, egy letöltésért, egy cd-lemezért, akik maguk is zenéltek vagy tanultak zenélni. Tehát kicsit öncélúan jöttünk, ezeket a jövő fogyasztóit szeretnénk elkezdeni nevelni, és azt szeretnénk, ha tényleg minden gyereknek a kezébe hangszer kerülne – modta Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma vezetője.

Az interaktív zenei bemutató a fiatalok számára nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy számos, talán máskor nem elérhető vagy akár nem is ismert hangszerrel is találkozhatnak.

– Ha az ember visszagondol a saját gyerekkorára, hány ilyen lehetősége volt, hogy ennyi hangszert, a keverési technikákat, vagy bármi mást, ami zenéről szól, kipróbálhat. Nem is beszélve arról, hogy a zene azért nemesíti a szellemet és a lelket is. Tehát nem árt, hogyha akár a kiskortól kezdve az ember megismerkedik ezzel, de hogyha nem zenei beállítottságú, jön és kipróbálja, tényleg a dobtól kezdve a komolyzenei hangszereken keresztül bármi mást, akkor egy nagy élménnyel lehet gazdagabb – mondta dr. Ulrich Attila.

Nyíregyháza a Hangszert a kézbe országjáró sorozat harmadik állomása. Kéthetente más-más, összesen hét városban rendezik meg. A Váci Mihály Kulturális Központban április 1-éig látogatható díjtalanul az interaktív zenei roadshow.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)