Hamarosan várnak rád Nyíregyházán: az Andok kalandok!

Már kezdik felfedezni új kifutórendszerüket a Nyíregyházi Állatpark pápaszemes medvéi (Tremarctos ornatus). A medvék fajnevüket markáns, világos szemrajzolatukról kapták, mely az orruktól a mellükig húzódik, tudományos nevüket az ornatust – mely díszest jelent – pedig Cuvoier adta nekik, aki 1825-ben figyelt fel a mutatós rajzolatú állatokra.

Bár a medvék már egy jó ideje a SóstóZoo lakói, most hogy elkészült az Andok világa, mely hamarosan két hektáron mutatja be a nagyközönségnek a dél-amerikai életközösségeket, földrajzilag is méltó helyükre kerültek. A pápaszemes medve ugyanis az egyetlen medvefaj, amely a déli féltekét meghódította s az Andokban 4200 méter magasságig terjedő hegyvidéki élőhelyeken fordul elő. Ott elsősorban a nagy kiterjedésű, nedves esőerdőket kedveli, de az alacsonyabban fekvő füves és szárazabb klímájú bozótosokban is előfordul. Mivel nagy magasságokban él, vére jóval több hemoglobint tartalmaz síkvidéki rokonainál. Elsősorban növényevő, kiváló famászó, így akár 30 méter magas fákon is kutathat eledel után.

[REKLAM]

Bár az egyik legkisebb termetű medve – marmagassága 70–90 centiméter – Dél-Amerikában a tapír után a legnagyobb szárazföldi emlős. A faj már régóta veszélyeztetett, az ipari fakitermelés és a földművelés hatására élőhelyei rohamosan csökkennek, ráadásul kártevőként is üldözik, valamint húsa és szőre miatt is vadásznak rá az őslakosok.

A Nyíregyházi Állatparkban élő 80 kilogrammos állatok kitűnő famászó tudományukat nap mint nap bemutatják, egyelőre csak a park dolgozóinak, de ezt húsvéttól az ide látogatók is megtekinthetik. Vendégeink ugyanis március végétől egy különleges inka templomból kilépve, lombkorona magasságból tekinthetnek majd be a három medve mindennapjaiba.

Sóstó Zoo