Hamarosan nyit a könyvtár – Olcsóbb beiratkozás, KépregényTár, önkiszolgáló terminál

Kedvezőbb beiratkozási díjjal, önkölcsönző terminállal és egy új képregény részleggel várja a nyitást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. Amikor a beoltottak száma eléri a négymillió főt, az intézmény újra megnyitja kapuit. Az olvasók közül viszont csak azok mehetnek be a könyvtárba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Az asztalon már sorakoznak a könyvek, de egyelőre még nem lehet bejönni a könyvtárba, ezért a kölcsönzéseket a dolgozók rakják össze az olvasóknak, akik a bejárati ajtónál vehetik át a csomagokat. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is úgy készül, hogy a napokban újra kinyithat. A kormány legfrissebb rendelete szerint, ahogy elérik a négymillió beoltottat Magyarországon, újra fogadhatnak látogatókat a kulturális intézmények, így a nyíregyházi könyvtár is.

Nyitás hamarosan

„Még az iskolákban lévő fiókkönyvtárainkkal egyeztetni kell, ott igazodni kell az iskola belépési rendjéhez, de a két nagy fiókkönyvtárunk, a Vécsey utcai fiókkönyvtár, az örökösföldi fiókkönyvtár és itt, a Szabadság téri központi fiókkönyvtár valamennyi részlege megnyílik. Védettséget igazoló kártyával tudnak belépni az olvasók. A könyvtár valamennyi szolgáltatását igénybe tudja majd venni, könyvet kölcsönözhet, hosszabbíthat, előjegyezhet, tanulhat, kutathat, használhatja a helyismereti gyűjteményünket, a médiatárban az internethasználat is biztosított lesz, illetve a fénymásolás, hírlapolvasás, tehát mindenre lehetőség lesz” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója.

Belépés csak igazolvánnyal

A védettségi igazolványt a személyi igazolvánnyal együtt a bejáratnál kell majd felmutatni. Azok az olvasók, akik még nem kaptak védettségi igazolványt, továbbra is a bejárati ajtónál tudják majd átvenni a kikölcsönzött könyvcsomagokat. A visszavitt dokumentumokat ezek után is pár napig karanténba helyezik, a biztonságos szolgáltatás érdekében.

Önkölcsönző terminál

A még biztonságosabb és gyorsabb szolgáltatás érdekében ezt az új eszközt is üzembe helyezték a Szabadság téri épületben, az önkölcsönző terminál segítségével pár perc alatt mindenki saját maga tudja érvényesíteni a könyvek kölcsönzését. Miután az olvasókártyát leolvasta a gép, a könyveket a terminálra kell helyezni és kiválasztani, hogy milyen szolgáltatást szeretnénk igénybe venni.

Telefonos applikáció

Az érintkezésmentes ügyintézés érdekében pedig egy telefonos applikációt is létrehoztak, az eCard Mobil Olvasójeggyel lehet például könyveket előjegyezni és hosszabbítani, illetve határidőket ellenőrizni. A visszajelzések alapján már nagyon várják a nyitást az olvasók, sokan telefonálnak, érdeklődnek és a könyvek kölcsönzése is folyamatos volt az elmúlt hónapokban, amikor lehetőség volt rá.

Kedvezőbb árak

„Az elmúlt időszak, ez az elmúlt egy év mindenkinek nehéz volt, mind lelkileg, mind anyagilag, ezért úgy gondoltuk, hogy a könyvtár szeretné még közelebb vinni a lehetőséget ehhez a lelki feltöltődéshez, így csökkentjük a beiratkozási díjat. A teljes árú jegy, ami 1400 forint volt, 1000 forintra csökken, a félárú beiratkozási díj pedig 700 forintról 500 forintra csökken. Természetesen a 70 éven felülieknek és a 16 éven aluliaknak ingyenes a beiratkozás. Az egészségügyi dolgozóknak és a pedagógusoknak is ingyenesen biztosítjuk most a beiratkozás lehetőségét” – tette hozzá a könyvtárigazgató.

Új KépregényTár

A könyvtár dolgozói az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztak az intézmény állományellenőrzésén, a fiókkönyvtárakban ugyanis összesen több mint négyszázezer dokumentum van. Sok mindent digitalizáltak, illetve egy virtuális Nyíregyháza helytörténeti program is felkerült a könyvtár honlapjára és sok online programot is szerveztek az elmúlt hónapokban. Ami az olvasóknak még inkább látható változás lesz, hogy kialakították ezt az új részleget az első emeleten, ami a KépregényTár nevet kapta. Ebben a munkában sokat segített a könyvtárnak Kertész Sándor képregény-történeti kutató, már az utolsó simításokat végzik. A későbbiekben közösségi programokat, kiállításmegnyitókat is szerveznek majd ide.