Hamarosan kezdődik az óvodai jelentkezés

A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, legalább napi négy órában óvodai foglalkozásokon vesz részt. Így a következő nevelési évre a 2013. augusztus 31-éig született gyermekek beíratása kötelező. A kötelezettség teljesítéséért a szülő felelős, a nem teljesítés szabálysértésnek minősül. Az a szülő, aki felmentést kér a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, április 25-éig nyújthatja be kérelmét a gyermek lakóhelye szerinti illetékes jegyzőhöz. Ha a szülő nem önkormányzati (pl. egyházi) fenntartású óvodába kívánja beíratni a gyermekét, akkor a felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be.

34 KORSZERŰ INTÉZMÉNY

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, Nyíregyházán 34 önkormányzati fenntartású óvoda közül választhatnak a szülők és a gyerekek. Ezekben az intézményekben és tagintézményekben korszerű, többségében felújított környezetben fogadják a gyerekeket. A városban több mint 4 ezer óvodai férőhely várja a kicsiket, így minden óvodakötelest fel tudnak venni. Az alpolgármester hozzátette, nincs olyan városrész, ahol ne nyújtanának magas szintű szolgáltatást. Több mint tíz helyen ovi-foci pályán is sportolhatnak a kicsik.

HOGYAN LEHET JELENTKEZNI?

Az intézményekbe április 25-én és 26-án lehet jelentkezni, méghozzá a kiválasztott óvoda helyszínén. Ehhez ki kell tölteni egy jelentkezési lapot, ami beszerezhető az óvodákban, vagy letölthető a varoshaza.nyiregyhaza.hu honlapról. A szülők három óvodát jelölhetnek meg a jelentkezési lapon, amely egyben a jelentkezési szándék sorrendjét is tükrözi. A jelentkezési lapot az első helyen megjelölt óvodában kell leadni.

DOKUMENTUMOK A BEIRATKOZÁSHOZ

A gyermekek felvételéről 21 napon belül hoz döntést az érintett intézmény vezetője, amelyről írásban értesítik a szülőt. A beiratkozás a felvételről szóló értesítésben megjelölt későbbi időpontban történik. A beiratkozáskor be kell mutatni: a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonatot és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát. Továbbá a gyermek TAJ kártyáját, a kötelező védőoltásokat tanúsító orvosi igazolást, vagy az oltási kiskönyv erre vonatkozó másolatát. Elvált, illetve élettársi viszonyban élő szülők esetén a szülői felügyelet jogát igazoló hivatalos dokumentumra is szükség van, valamint a gyermek esetleges betegségét, speciális igényét igazoló szakvéleményre, orvosi igazolásra, a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői és rehabilitációs bizottság javaslatára. A fentieken túl az óvodákban, valamint a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán nyújtanak tájékoztatást telefonon, illetve előre egyeztetett időpontban személyesen is. További fontos információk letölthetők a varoshaza.nyiregyhaza.hu és a nyiregyhaza.hu honlapokról.

Az óvodákkal kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékozódhatnak a nyiregyhaza.hu „Óvodák” menüjében.