Hamarosan kezdődik az egyetem – Íme, öt tuti tipp gólyáknak!
Fotó: Illusztráció

Július 24-én kihirdették a felvételi pontokat.

Július 24-én nagyon sok frissen érettségizett diák izgulhatott azért, hogy vajon felveszik-e a régóta vágyott egyetemre, ahova jelentkezett. Mi is ott voltunk a Pont Ott Party-n, ahol riporterünk Kovács Dóriés Pató Marci is izgult, hiszen ők is jelentkeztek egyetemre. Az ott készült riportunkat csütörtök este láthatjátok az Én vagyok itt!-ben, ahol az is kiderül, hogy őket felvették-e!

Addig pedig jöjjön 5 tipp, ami hasznos lehet, ha most leszel gólya és egyelőre fogalmad sincs, mi vár majd rád:

1. Készülj fel tudatosan!

Főleg az első évben nagyon fontos, hogy készülj fel arra, mi vár rád! Nézd meg milyen óráid lesznek, melyik épületekbe kell menned, mikor van a tárgyfelvétel, kik lesznek a tanáraid, kell-e esetleg elolvasni kötelező olvasmányt, mikor van a szorgalmi időszak, mikor van a vizsgaidőszak, mikor van szünet, egyszóval mindennek járj utána, aminek csak lehet! Az idő elteltével ezek már rutinszerűvé válnak majd, de az első évben, gólyaként ijesztőnek tűnhet ez az egész. Nem tudod mi vár rád, hogy működik egy egyetem, hogy fogsz boldogulni. Higgyétek el simán bele tud jönni az ember, a kulcs az, hogy legyél tájékozott, készülj fel minden eshetőségre!

2. Élj az Erasmus lehetőségével!

Iszonyatosan hasznos egy fél évet eltölteni egy másik ország egyetemén és szerencsére a legtöbb intézményben van erre lehetőség. Legyél bátor és használj ki minden olyan lehetőséget, ami eléd tárul az életben, ilyen például az Erasmus is! Mi még nem nagyon hallotunk olyat, hogy valaki megbánta volna, hogy elköltözött fél évre egy másik országba. Új barátokra tehetsz szert, új nyelvet tanulhatsz meg, új kalandok várnak rád, egyszóval HAJRÁ!

3. Nyelvvizsgázz minél hamarabb!

Az elején azt gondolhatod, hogy "ó ráér ez"... aztán amikor ott állsz, megvan az államvizsgád, de nem tudod átvenni a diplomád, mert nincs meg a nyelvvizsgád, akkor majd szomorkodsz, hogy egyetem után is tanulhatsz még... Szóval ha lehet egy jó tanácsunk, akkor nyelvvizsgázz le minél hamarabb! Hidd el, nem fogod megbánni!

4. Menj el a közösségi eseményekre!

Bulit szerveznek a barátok? Közös tanulást a csoporttársak? Esetleg pizsipartyt a csajok? Ne hagyj ki semmit! Ismerj meg minél több embert, hiszen számos jó barátság születik az egyetemeken. Ha teheted, szervezz te is valamit! Nem kell egyből házibulira gondolni, üljetek ki a Margit-szigetre és társasozzatok egy jót!

5. Ne csak a laptopodra hagyatkozz!

Szerezz be minél több szövegkiemelőt, füzetet, post itet, matricát. Hidd el, sokkal könnyebb lesz úgy tanulni, ha nem a monitor kijelzőjét bámulod, hanem kvázi kiszínezed a tananyagot. Így a tudást is könnyebben tudod majd kötni bizonyos dolgokhoz, mint például "rózsaszínnel húztam alá a 32. oldalon jobb alul" vagy "a cicás matrica van felette a szöveg végén bal oldalon". Emellett órákra is vigyél füzetet, könyvet, ne csak a laptopodba pötyögj, hiszen egy füzetbe bármikor beleírhatsz, karikázhatsz, nyilacskázhatsz, miközben egy laptopon ez egy fokkal hosszadalmasabb lenne.

Hajrá minden kis gólyának, élvezzétek az egyetemet!

 

Forrás: petofilive.hu