Hamarosan indul a nemzeti konzultáció
Európában elsőként a magyarok mondhatják el véleményüket a szankciókról.

A hamarosan induló nemzeti konzultációban a nukleáris energiát érintő uniós szankciókról is megkérdezi a magyarok véleményét a kormány. Erre azért van szükség, mert az Európai Parlament, több tagállam és egyes hazai baloldali pártok a nukleáris energiát is bevonnák a szankciók körébe. Vannak, akik az energiaválság közepén a paksi bővítést is leállítanák – számolt be róla az M1 Híradója.

Egy héttel ezelőtt jelentette be Orbán Viktor, hogy Magyarországon – Európában elsőként – véleményt mondhatnak az emberek arról, hogy mit gondolnak a szankciókról. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hónapokban többszörösére emelkedtek az energiaárak, ami súlyosan érintette Európát, miközben Oroszország nem esett térdre.

„A kérdőívben hét kérdés lesz” – mondta Dömötör Csaba parlamenti államtitkár.

A postai úton levélben és online az interneten is kitölthető kérdőíven hét kérdés lesz. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban azt közölte, hogy ezek között biztosan lesz egy, a gázt érintő szankciókra vonatkozó rész is. Dömötör Csaba szerint a háború kirobbanása után egyetértés volt abban, hogy az energetikai szektorra nem terjednek ki a szankciók, de Brüsszelben vannak, akik a gázra is kiakarják terjeszteni a szankciókat, és ezt meg kell akadályozni.

„Egyes brüsszeli vezetők azt is mondják, hogy szenvedni fogunk, de majd csak túléljük valahogy. Szerintünk viszont a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, ezért mielőbb irányváltásra van szükség” – jelentette ki Dömötör Csaba.

Szerdán a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az olaj esetében a magyar kormánynak hosszú küzdelem és kemény harc árán sikerült elérnie, hogy a csővezetéken érkező olajszállítmányokra ne vonatkozzon tiltás – így Magyarország mentességet kapott. A nemzeti konzultáció ezért az olajtermékekre kivetett szankciókról is szól majd.

Eközben olyan törekvések is vannak Európában, amelyek a nukleáris energiát is bevonnák a szankciók körébe,

egyebek mellett az Oroszországból érkező fűtőelemekre is kiterjesztenék a tilalmat, ami a már működő atomerőművekre is vonatkozna.

Ezért a nemzeti konzultációban a nukleáris energiát érintő szankciókról is várja a kormány a magyarok véleményét – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára csütörtökön a kormány közösségi oldalán közzétett videóban.

„Az orosz fűtőelemek helyettesítése rövid távon nem lehetséges. Ezért ha kiterjesztenék ezeket a szankciókat, azok veszélyeztetnék a stabil áramellátást és tovább növelnék az árakat. Tehát egy olyan kérdésről van szó, amely alapvetően meghatározza a magyar gazdaság működését és a családok biztonságát. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét” – mondta a közzétett videóban Steiner Attila.

Az államtitkár leszögezte, hogy Magyarországon az atomenergia az olcsóbb áram garanciája.

Az uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció hamarosan indul, a kérdőívek várhatóan heteken belül megérkeznek a magyar családokhoz.

Forrás: hirado.hu