Hamarosan elkészül a kórházi óvoda

 

Már állnak a leszigetelt falai a kórház területén annak az óvodának, amelyet hamarosan birtokba vehetnek az ott dolgozók gyerekei. Több mint 1100 négyzetméteren épül fel a 75 férőhelyes épület, 300 millió forintot meghaladó összegből. A beruházás hazai forrásból és részben európai uniós pályázatból valósul meg, az önerőt Nyíregyháza Önkormányzata biztosítja. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy ez a közös megvalósítás országos szinten is példaértékű, ritka az, amikor ilyen jól tud együtt dolgozni a kórház és a városvezetés.

 

Példaértékű együttműködés

– Együttműködésben sikerül ezt létrehozni. Nagyon jó példája annak az itteni együttműködés, hogy hogyan tud az állami átvétel után is egy kórház és egy városháza együttműködni. Nagyon kevés ilyen példa van sajnos még, azonban azt kell mondjam, hogy az elmúlt években itt Nyíregyházán, az ország legnagyobb kórházában sikerült nagyon jól megtalálni azokat a szinergiákat, amelyeket a városháza és a kórház együtt tud képviselni. Legyen az közlekedésfejlesztésről szóló vagy arról, hogy hogyan tudjuk a munkaerőt megtartani és őket segíteni  tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Az Önkormányzat lesz az üzemeltető

 

Az új óvoda, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát fogja képezni és a fenntartását is a város fogja végezni.


– Lesz itt egy olyan óvoda, amit már régóta akartak az itt dolgozók. Én meg is kértem a kórház vezetését, hogy készítsenek egy felmérést arról, hogy hányan hoznák ide a gyerekeiket. Nagyon nagy számban írták ezt alá, és ez bizony segíti azt is, hogy itt maradjanak a szakképzett dolgozók, ami mindannyiunknak fontos. Ezért vállalta a város azt, hogy saját pénzt is biztosít ebbe a beruházásba. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egy jól működő kórház megfelelő szakképzett személyzettel, aki jól érzi magát, kötődjön a kórházhoz és Nyíregyházához is – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

A 21. század óvodája épül

 

Az óvoda a legmodernebb eszközökkel lesz felszerelve, a csoportszobákon kívül készül aula, tornaszoba, melegítőkonyha, só szoba, logopédiai foglalkoztató és egy óvodapszichológusnak is biztosítanak majd helyet.


– Elsősorban a kórházi dolgozó gyerekeinek szeretnénk helyet biztosítani, ezáltal a munkaerő megtartást, a minél korábbi munkába való visszaállást szeretnénk elérni és azt a biztonságot, amit a dolgozó ha dolgozik, tudja, hogy a gyereke jó helyen van. Ez egy nagyon szép és nagyon nemes beruházás, azt gondolom, hogy országosan is ilyenekre lenne szükség – mondta el Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Dr. Adorján Gusztáv hozzátette, a kórházvezetés tervei között szerepel a későbbiekben egy bölcsőde létrehozása is. Az óvoda 2017 decemberére készülhet el.

 

Kanócz Rita